Προειδοποιήσεις για την ανεύθυνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του συνέντευξή μετά από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Στο ρόλο του «δημοσιογράφου» βρέθηκε ο πρίγκιπας της Βρετανίας Χάρι, με τη συνέντευξη να πραγματοποιείται στα πλαίσια του εορταστικού προγράμματος του BBC RADIO 4.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μεταξύ άλλων ζήτησε να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή σε ενέργειες που διαστρεβλώνουν την αντίληψη που διαμορφώνουν οι άνθρωποι για πολύπλοκα ζητήματα και στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ «τέτοιες ενέργειες στρεβλώνουν την κατανόηση πολύπλοκων ζητημάτων από τους ανθρώπους συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην παραπληροφόρηση.

Δεν είναι άλλωστε κρυφό, το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι βουλιμικός χρήστης του Twitter, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρθηκε ειδικά στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ένας από τους κινδύνους του Ιντερνετ είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν τελείως διαφορετικές πραγματικότητες. Μπορούν να νανουριστούν από ιδέες που ενισχύουν τις ιδεοληψίες τους», δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του συνέντευξη από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

«Το θέμα που τίθεται είναι πώς να εκμεταλλευτεί κανείς αυτήν την τεχνολογία κατά τρόπο ώστε να δοθεί χώρος στον πλουραλισμό των φωνών, στη διαφορετικότητα των απόψεων, με την αποφυγή της βαλκανιοποίησης της κοινωνίας».

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει επίσης ότι έφυγε από τον Λευκό Οίκο με ένα «αίσθημα γαλήνης», αλλά αισθάνεται «ανησυχία» για το μέλλον της χώρας του.

Και τι έχει αλλάξει μετά τον Λευκό Οίκο;» «Ξυπνώ αργότερα με ένα πνεύμα ελευθερίας. Είναι απολαυστικό να έχεις τη δυνατότητα να είσαι κύριος της μέρας σου. Οταν σηκώνομαι από το κρεβάτι, μπορώ να πάρω τις δικές μου αποφάσεις, να αποφασίσω πώς θα χρησιμοποιήσω τον χρόνο μου».

Πάντως τού λείπουν ορισμένα στοιχεία από την «συναρπαστική και ευχάριστη» προεδρική του θητεία. «Μου λείπει το επιτελείο μου, μου λείπει η ίδια η δουλειά», λέει στην περίφημη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Τορόντο, στο περιθώριο των Invictus Games, την αθλητική διοργάνωση για τους τραυματίες και αναπήρους πολέμου, ψυχή της οποίας είναι ο πρίγκιπας Χάρι.

«Δεν έχω κάνει και πολλές συνεντεύξεις, αλλά είναι διασκεδαστικό να θέτεις ερωτήσεις στον Μπαράκ Ομπάμα», εξήγησε από την πλευρά του ο Χάρι, ο οποίος πρόκειται να παντρευτεί τον Μάιο την αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο έχουν προσωπική σχέση, «θα είναι καλεσμένος στο γάμο;». «Δεν έχουμε κάνει ακόμη τη λίστα των προσκεκλημένων, άρα ποιος ξέρει ποιος θα είναι προσκεκλημένος και ποιος όχι; Δεν θέλω να χαλάσω την έκπληξη».

Το ταμπλόιντ The Sun έχει ήδη γράψει ότι η προοπτική να προσκληθεί ο Μπαράκ Ομπάμα στον γάμο αυτόν, αλλά όχι ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στην βρετανική κυβέρνηση.