Στην ομολογία πως η υπερφορολόγηση ήταν επιλογή της κυβέρνησης και ότι έχει προκαλέσει «προβλήματα και δυσκολίες» προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε άρθρο του στο περιοδικό «European Business Review» (EBR) ο Πρωθυπουργός αναφέρει, βέβαια, ότι η επιλογή αυτή ήταν αναγκαστική λόγω της πίεσης που δέχθηκε η κυβέρνησή του από τους δανειστές αλλά και της ανάγκης να υπερβεί η χώρα την οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε. «Είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση, υπό την πίεση των έκτακτων συνθηκών στις οποίες βρέθηκε η χώρα και την πίεση των πιστωτών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στην κρίση», σημειώνει χαρακτηριστικά. Επιχειρώντας δε να δικαιολογήσει την πορεία που επέλεξε η κυβέρνησή του, ο Τσίπρας τονίζει πως «η πεποίθησή μας, όταν λάβαμε αυτή την πολιτική απόφαση, ήταν και συνεχίζει να είναι ότι αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες, αλλά προσωρινές».

ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ. Σ’ αυτή τη λογική, ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι «η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών», συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα γίνει σύντομα, άμεσα και προβλέπεται από τα όσα συμφωνήσαμε και ψηφίσαμε στη Βουλή, από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». Μόλις προχθές, στην ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού 2018, είχε αναφέρει ότι η – κατά τον ίδιο – επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα μετά το τέλος του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι θα επιτρέψει όχι μόνο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά επιπλέον την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα προ Μνημονίου επίπεδα και την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων.

Στο άρθρο του στο EBR, ο Πρωθυπουργός τονίζει επίσης ότι «η Ελλάδα απέκτησε την κουλτούρα της αλλαγής και της μεταρρύθμισης» και καταλήγει με τη φράση πως «η παρούσα κατάσταση μάς επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν μας επιτρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας».