Ο Κώστας Μανωλάς είναι μεταγραφικός στόχος των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων. Πριν από λίγες μέρες υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Ρόμα. Αποδοχές; Εντυπωσιακές και το αξίζει. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος διαπρέπει στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Καριέρα εξαιρετική. Μαζί συνθέτουν ένα σούπερ δίδυμο στο κέντρο άμυνας της εθνικής μας ομάδας. Αποτελούν σημείο αναφοράς και η πορεία τους επιβεβαιώνει αυτό που ξεκίνησαν να λένε στο εξωτερικό, μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004. «Η Ελλάδα φτιάχνει καλούς στόπερ». Τελεία και παύλα. Οσοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι εμπιστεύτηκαν έλληνες κεντρικούς αμυντικούς έχουν να λένε πως δεν το μετάνιωσαν. Εμείς μπορούμε να περηφανευόμαστε για την «παραγωγή» εξαιρετικών κεντρικών μπακ κι αξίζει ν’ αναφερθεί κάποιος στους στόπερ που ακολουθούν. Γιατί η διαδικασία συνεχίζεται και μπορεί εύκολα να ισχυριστεί κάποιος ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει σχολή σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη θέση. Παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρουν να δούμε τη νέα γενιά κεντρικών αμυντικών, τα νέα παιδιά που δείχνουν ικανά να κάνουν τη διαφορά. Ενας εξ αυτών άλλωστε ήταν το βασικό θέμα συζήτησης, κάνοντας μεταγραφή – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Το «μπαμ» του Ρέτσου

Ο Παναγιώτης Ρέτσος έδειξε σε ηλικία 18 ετών πως ήταν έτοιμος (και κυρίως ώριμος) για να παίξει στον Ολυμπιακό. Ηταν βασικός πέρυσι και το φετινό καλοκαίρι έκανε τη μεταγραφή των 22 εκατ. ευρώ που είναι ρεκόρ για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Λεβερκούζεν διέκρινε πολλά παρακολουθώντας σε αρκετά ματς τον νεαρό αμυντικό κι έδωσε το ποσό που προαναφέραμε στον Ολυμπιακό. Προφανώς και η γερμανική ομάδα ποντάρει πολλά στην εξέλιξη του 19χρονου άσου.

Οι εμπειρίες του Νικολάου

Ο Ολυμπιακός έχει δώσει τη φετινή σεζόν ευκαιρίες σ’ ένα ακόμα νέο παιδί, που προέρχεται από την ακαδημία του. Ο λόγος για τον Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος έχει αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες και από παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ, σε ηλικία 19 ετών. Ο αριστεροπόδαρος στόπερ των πρωταθλητών Ελλάδας έπαιξε και σκόραρε στο Καμπ Νου εναντίον της Μπαρτσελόνα κι αυτό λέει πολλά.

Μαυροπάνος και Πασαλίδης

Οι δύο μεγάλες εκπλήξεις του πρωταθλήματος είναι ο 20χρονος στόπερ του ΠΑΣ Κώστας Μαυροπάνος και ο 21χρονος Τριαντάφυλλος Πασαλίδης του Αστέρα Τρίπολης. Αμφότεροι έχουν εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις τους και μετρούν 13 συμμετοχές στον πρώτο γύρο πρωταθλήματος. Τι σημαίνει αυτό; Πως αποτελούν βασικά στελέχη των ομάδων τους σε τόσο νεαρή ηλικία. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Μαυροπάνο αλλά και το σκάουτινγκ στον νεαρό αμυντικό του Αστέρα.

Το δίδυμο του Ατρομήτου

Ο Ατρόμητος εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του και κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει πως οι βασικοί κεντρικοί αμυντικοί της ομάδας του Περιστερίου έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια στον Ατρόμητο. Ο λόγος για τον Ρισβάνη (24 ετών) και τον Χατζηισαΐα (25 χρονών), οι οποίοι πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις τη φετινή περίοδο. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως αμφότεροι αγωνίζονται με τη μορφή δανεισμού στην ομάδα του Περιστερίου. Ο Ρισβάνης είναι δανεικός από τον Ολυμπιακό και ο Χατζηισαΐας από τον ΠΑΟΚ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η χώρα μας είναι στον σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά την «παραγωγή» κεντρικών αμυντικών και είναι πολύ σημαντικό που υπάρχουν νέα παιδιά και ξεχωρίζουν.