Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να φέρει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οι εκ των έσω πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση οδήγησαν χθες τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι πλειστηριασμοί σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η «συμφωνία κυρίων» για την οποία έχει δεσμευτεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός και ορίζει πως δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα βγει στο σφυρί. Η πίεση στους τραπεζίτες συνδυάστηκε με νέα επίθεση στα ΜΜΕ και έμμεσες προειδοποιήσεις για «φραγή» στη χρηματοδότησή τους.

Ακολουθώντας πιστά την επικοινωνιακή τακτική των τελευταίων εβδομάδων, κάλεσε τους τραπεζίτες να υπερασπιστούν το τραπεζικό σύστημα –όπως φέρεται να είπε –«απέναντι σε μέσα ενημέρωσης που παράγουν fake news». Λόγια που επανέλαβε (με πιο κομψό) τρόπο στις on camera δηλώσεις του, ζητώντας επιπλέον τη συνεργασία των τραπεζιτών προκειμένου να απελευθερωθούν οι δυνατότητες που έχει, κατά τον ίδιο, η ελληνική οικονομία.

Απτά αποτελέσματα από τη συνάντηση δεν φαίνεται να υπήρξαν παρά μόνον απαντήσεις από την πλευρά των τραπεζιτών πως τηρούν το γράμμα του νόμου. Υστερα από πρόταση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, πάντως, η κυβέρνηση μελετά τη σύντμηση του χρόνου από την αναγγελία διεξαγωγής πλειστηριασμών έως την εκτέλεσή τους. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να έρθουν σε πρώτο πλάνο πλειστηριασμοί ακινήτων μεγαλοοφειλετών, δίνοντας μια κάποια ανάσα στο κυβερνητικό αδιέξοδο μετά την αναγγελία πλειστηριασμών και για ακίνητα μικρής αξίας. Στη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου μια σειρά σημειολογικών στοιχείων αναδεικνύουν την αγωνία της κυβέρνησης να σβήσει με όποιο τρόπο μπορεί τη φωτιά των πλειστηριασμών. Το προσκλητήριο για την εσπευσμένη συνάντηση έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις την περασμένη Πέμπτη στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ήταν ασυνήθιστα μακροσκελής, η αντιφώνηση του προέδρου της Ενωσης Νίκου Καραμούζη δεν μεταδόθηκε ζωντανά όπως συνηθίζεται.

Οταν αποχώρησαν οι κάμερες και έκλεισαν οι πόρτες, οι τραπεζίτες είχαν ήδη σχηματίσει την εικόνα πως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με μία δυναμική παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Εχθρικό κλίμα δεν εισέπραξαν, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Ξεκάθαρα όμως διαπίστωσαν την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την έξωθεν εικόνα της αναφορικά με πλειστηριασμούς μικρών και φθηνών ακινήτων και την απαίτηση λίγο πολύ να έρθουν σε πρώτο πλάνο μεγάλα ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως απέναντι σε αυτή την «εντολή», οι τραπεζίτες εξήγησαν πως για να έρθουν στον αφρό ακίνητα μεγάλης αξίας –όχι πως δεν έχουν αναγγελθεί και τέτοιου είδους πλειστηριασμοί –η διαδικασία είναι χρονοβόρα. «Απαιτούνται έως και δύο χρόνια για να βγάλεις ένα μεγάλο ακίνητο σε πλειστηριασμό» φέρεται να είπαν στον Αλέξη Τσίπρα, προτείνοντας στον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να υπάρξει διάταξη νόμου για σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου ανάμεσα στην αναγγελία και τον τελικό πλειστηριασμό.

«ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια γενικευμένη υποκατάσταση των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα.

Οι τραπεζίτες προτιμούν αυτή τη λύση. Θεωρούν πως περιορίζονται τα περιθώρια συμφωνιών για τις τιμές στις οποίες θα γίνουν τα «χτυπήματα». Εχοντας όμως ήδη την εικόνα πως για μια τέτοιου είδους μετάβαση απαιτούνται τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, κατέστησαν σαφές πως «η μετάβαση σε ένα σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ομαλή συνέχιση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει».

Ο χρόνος τρέχει, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τα stress test στις αρχές του επομένου έτους, οι δανειστές παρακολουθούν και περιθώριο καθυστερήσεων στους πλειστηριασμούς δεν υπάρχει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις πως άμεσα θα κατατεθεί η διάταξη νόμου για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς ακινήτων, προαπαιτούμενο το οποίο έχουν θέσει οι συμβολαιογράφοι για να επιστρέψουν στα ειρηνοδικεία. Μέχρι τότε είναι αμφίβολο εάν θα ξαναγίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων, τουλάχιστον στην Αθήνα, σε ειρηνοδικείο.