Το συνεχιζόμενο φαινόμενο των «τηλεφωνικών εντολών» προκειμένου να μετακινηθούν αστυνομικές μονάδες σε κάποιο άλλο σημείο από αυτό που είχαν υπηρεσία καταγγέλλει το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, η συγκεκριμένη πρακτική «αποδεκατίζει, αποσυντονίζει και παραλύει την αποστολή και το έργο όλων των υπηρεσιών, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων».

Σύμφωνα με το ΣΕΦΕΑΑ, με «τηλεφωνική εντολή» η ΟΠΚΕ φεύγει από Μενίδι και Ζεφύρι και τοποθετείται στις αυλές πολιτικών στόχων, με «τηλεφωνική εντολή» η ΔΙΑΣ φεύγει από τον τομέα της και φρουρεί πανηγύρεις και συνεστιάσεις, ενώ με «τηλεφωνική εντολή» η ΔΙΑΣ στέλνεται να καταστείλει εξεγερμένους Ρομά, παρότι απαγορεύεται από τα καθήκοντα της.

«Η ηγεσία παρότι είναι ενήμερη σε κάθε επίπεδο, «αγρόν ηγοράζει»» σημειώνει το Σωματείο.

Παράλληλα, οι ειδικοί φρουροί αναφέρουν πως οι επικοινωνίες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται σε «καθεστώς Μεσαίωνα», καθώς από το 2014 με την κατάργηση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας TETRA, αρκετοί είναι εκείνοι που μπορούν να παρεμβαίνουν στη συχνότητα της ΕΛ.ΑΣ. και να βρίζουν και να απειλούν, όπως συνέβη πρόσφατα.