Αμφισβήτηση της πολιτικής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη επανεμφανίστηκε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ισχυρή ήταν η κριτική που ασκήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον πολωνό πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, γράφει η εφημερίδα Die Welt.

Οπως σημειώνει, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς τάχθηκε κατηγορηματικά κατά των απόψεων Τουσκ στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Είτε θα βρούμε ευρωπαϊκή λύση για την πρόκληση της μετανάστευσης, είτε δεν θα υπάρξει λύση», είπε.

Η πολιτική αναδιανομής που εγκρίθηκε το 2015 δεν ήταν αναποτελεσματική. «Κάθε κράτος-μέλος πρέπει να κάνει το δικό του καθήκον», δήλωσε ο Τίμερμανς.

Ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε: «Είμαι εντελώς συγκλονισμένος από τις απόψεις Τουσκ»

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε επίσης την κριτική Τουσκ για τις υπάρχουσες ποσοστώσεις προσφύγων. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η άποψη Τουσκ ενάντια στο σύστημα ποσοστώσεων ήταν «αναποτελεσματική».

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πανευρωπαϊκό έργο», ανέφεραν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι. «Χρειαζόμαστε σύστημα όπου όλοι θα μπορούν να βρουν ο ένας τον άλλον και πάλι. Η αλληλεγγύη είναι «κεντρικό στοιχείο» της ΕΕ», προσθέτει η εφημερίδα.