Με παλιά «αμαρτία» που ήρθε ξανά στον αφρό μοιάζει ο πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, με αφορμή – και όχι αιτία – τη δημόσια αντιπαράθεση του αρμόδιου υπουργού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις δηλώσεις πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών. Ήδη, το προκείμενο των πόθεν έσχες απουσιάζει από την πρώτη γραμμή των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών κατά των δικαστών, ωστόσο δεν δίνεται ικανοποιητική απάντηση στις αιτιάσεις εκ μέρους του Νίκου Σακελλαρίου κατά της κυβέρνησης για «ωμές παρεμβάσεις» στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση επιμένει στο μότο πως σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, δεν παρεμβαίνει στο έργο της, αλλά ταυτόχρονα έχει δικαίωμα να εκφράζει τη διαφωνία της και να ασκεί κριτική σε αποφάσεις των δικαστών με τις οποίες δεν συναινεί. Αυτό επιχείρησε να περάσει ως μήνυμα ο Σταύρος Κοντονής, επικαλούμενος μάλιστα και το δικαίωμα των απλών πολιτών προς τούτο: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η κριτική κατά των δικαστικών αποφάσεων», δήλωσε (Πρακτορείο fm) ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο με αυτή την ακραία και άδικη φρασεολογία περί «ωμής παρέμβασης»».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Αλλο ζήτημα είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις και η δεσμευτικότητα της Δικαιοσύνης και άλλο η κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς», σχολίασε («ΕΡΤ») ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε μια καινοφανή θεωρία για τη σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο του ΣτΕ: «Με βάση όσα παρακολουθήσαμε, μένει μια αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την έκπληξή του για τον τρόπο, όπως είπε, με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Νίκου Μανιού. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος έχει και στο παρελθόν επικρίνει τους δικαστές με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες τους – δήλωσε ευθέως (Alpha 9,89) πως «η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη εδώ και ένα χρόνο, διότι (οι δικαστές) είναι επαναστάτες».

Αποφάσεις – φωτιά. Οι σχέσεις των δύο εξουσιών, εκτελεστικής και δικαστικής, είναι γνωστό πως έχουν διαταραχθεί κυρίως μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Στην πορεία, ωστόσο, υπήρξε μία σειρά από δικαστικές αποφάσεις που, κατά την άποψη της κυβέρνησης, βάζουν προσκόμματα στο έργο της. Οπως, για παράδειγμα, το δικαστικό μπλόκο στους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους και τις λίστες τύπου Λαγκάρντ ή εμβασμάτων στο εξωτερικό. Αποφάσεις που είχαν προκαλέσει και τη μήνιν του γνωστού και μη εξαιρετέου Παύλου Πολάκη, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να ξιφουλκεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά των δικαστών.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έτσι διάχυτη ανησυχία ότι είτε τα ανώτατα είτε τα δικαστήρια χαμηλότερων βαθμίδων μπορούν να βάλουν «μπουρλότο» στα σχέδια της τρίτης αξιολόγησης και των μνημονιακών δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει. Με αποτέλεσμα, σε μια τέτοια περίπτωση, να ανακοπεί η ομαλή – όπως την οραματίζεται η κυβέρνηση – πορεία προς την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από τα Μνημόνια. Στα δικαστήρια, άλλωστε, εκκρεμούν σοβαρές υποθέσεις, όπως οι προσφυγές για τις νέες περικοπές που έρχονται στις συντάξεις με βάση το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου ή οι προσφυγές των καναλαρχών με τον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.