Η αξιολόγηση και η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ενόψει του σημερινού Eurogroup μπορεί να βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, ωστόσο η υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της και γίνεται αφορμή για σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση.

Το θέμα αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής», ελληνικό στρατιωτικό υλικό που διακινήθηκε μέσω της εταιρείας του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου εντοπίστηκε στη Ράκα της Συρίας, η οποία μέχρι πρόσφατα υπήρξε προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στρατιωτικό υλικό που εξήγαγε η εταιρεία του Παπαδόπουλου στη Μέση Ανατολή εντοπίστηκε από ευρωπαϊκές υπηρεσίες μέσω του λεγόμενου «ηλεκτρονικού ίχνους», το οποίο φέρουν τα μικρά και ελαφρά όπλα, βάσει όσων προβλέπονται στη Συμφωνία για το Εμπόριο Οπλων – μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το στρατιωτικό υλικό αποκλείεται να διοχετεύθηκε απευθείας στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά ακολούθησε μία διαδρομή, η οποία δεν έχει εντοπιστεί ακόμα. Ενώ η Αθήνα, αν και οφείλει να το πράττει, δεν έχει δώσει στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις εξαγωγές πολεμικού υλικού τα τρία τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», η Σαουδική Αραβία ασκεί διπλωματικές πιέσεις στην Αθήνα, ζητώντας της με ρηματική διακοίνωση να μην αποδεχθεί κανένα ψήφισμα σχετικό με το εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία (όπως π.χ. αυτό του Ευρωκοινοβουλίου). Η κίνηση του Ριάντ ερμηνεύεται ως προληπτική, προκειμένου να μπλοκάρει παρόμοια ψηφίσματα στο μέλλον και ειδικότερα από το Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω ρηματική διακοίνωση έφτασε μάλιστα στην Αθήνα τρεις μόλις ημέρες πριν από τη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή για την αμαρτωλή σύμβαση.

Ακύρωση κατόπιν εμπλοκής

Εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση θα αποσύρει την επίμαχη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αξιοποιώντας δύο αφορμές. Η πρώτη είναι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για εμπάργκο όπλων προς την αραβική χώρα –μολονότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και απλώς παραπέμπει την υπόθεση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η δεύτερη είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. Μετά και την παρέμβαση Φίλη, η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τη σύμφωνη γνώμη της για το deal και έτσι ο Πάνος Καμμένος θα βρει το επιχείρημα που αναζητούσε για να ακυρώσει την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία –ελπίζοντας προφανώς ότι μπορεί να αποφύγει κατ’ αυτόν τον τρόπο και πιθανές ποινικές συνέπειες.
Η αντιπολίτευση, ωστόσο, επιμένει πως ακόμη και η ακύρωση της συμφωνίας δεν αίρει το αξιόποινο, ενώ εστιάζει την κριτική της στον ρόλο Παπαδόπουλου, με την κυβέρνηση να αρνείται ότι ενήργησε ως μεσάζων. Ο λόγος προφανής: να μην κατηγορηθεί για παραβίαση του νόμου περί μεσαζόντων. Προφανής, όμως, είναι και η αντίφαση στην οποία έχει υποπέσει: ναι μεν αρνείται τον ρόλο Παπαδόπουλου ως μεσάζοντα, «αναγνωρίζει» δε τον αντίστοιχο ρόλο για τον Τζον Σφακιανάκη, τον οποίο σπεύδει να χρεώσει στη ΝΔ.
Εντύπωση προκαλεί, εξάλλου, η δήλωση του Παπαδόπουλου («Real News») περί δυνητικής ζημιάς του Δημοσίου ύψους 700 εκατ. ευρώ για πώληση πολεμικού υλικού, καθώς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η επίμαχη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία αφορούσε ένα και μόνο υλικό και όχι άλλα πολλά («καμιά εικοσιπενταριά») που σχεδίαζε να εκποιήσει το υπουργείο Αμυνας. Επίσης, διαψεύδει την κυβέρνηση περί «παγωμένης» συμφωνίας, λέγοντας πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Το τέλος της αυταπάτης

Στο πεδίο της οικονομίας, με το κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει ότι ήταν η ταχύτερη που επετεύχθη στην εποχή των Μνημονίων. Και υποστηρίζει πως ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία με το τέλος του προγράμματος, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι αυτή που διαψεύδει βίαια την κυβέρνηση. Το «κίνημα των πλειστηριασμών» αποκτά πλέον άλλη διάσταση και σημασία, καθώς αγγίζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προβληματίζει για τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και την οργή που μπορεί να εκδηλωθεί εις βάρος της κυβέρνησης. Κοινωνικό κόστος για την κυβέρνηση έχουν και οι αλλαγές στα προνοιακά και πολυτεκνικά επιδόματα, ενώ τα μέτρα που έχουν ήδη συνομολογηθεί για το 2019 και το 2020, με μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να εφαρμοστούν νωρίτερα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.