Σε υποχρεωτική αλλαγή του πολιτικού ρυθμού προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς τα ίδια τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων τον οδηγούν προς την κατεύθυνση μιας αντιπολιτευτικής στάσης που παραπέμπει ευθέως στην τακτική του σκληρού ροκ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αμέσως μετά το τέλος της θερινής ανάπαυλας, όπως φάνηκε άλλωστε και από την παρουσία του στη ΔΕΘ, είχε επιλέξει μια στρατηγική που θα επικεντρωνόταν κυρίως στο δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα, στην προβολή των θέσεων και των προτάσεων του κόμματος και λιγότερο στην κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Δεν ήταν τυχαίο ότι στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο στην παρουσίαση των κινήσεων που θα κάνει ως Πρωθυπουργός και λιγότερο στον Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό εταίρο του.

Ωστόσο, μια σειρά από γεγονότα με κυρίαρχο αυτό της σκοτεινής επιχείρησης πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, οδήγησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια στροφή στην τακτική του. Χωρίς να ακυρώνει την προσπάθειά του για την προσέλκυση της θετικής ψήφου της ελληνικής κοινωνίας, ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και προσωπικά με τους αρχηγούς των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, αναδεικνύει θέματα διαφθοράς και –για πρώτη φορά –προαναγγέλλει τη συγκρότηση μιας ακόμη εξεταστικής επιτροπής, εκτός από εκείνη που αφορά τα όσα έγιναν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

ΚΑΥΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Τα θέματα στα οποία θα εστιάσει την κριτική του ο πρόεδρος της ΝΔ το επόμενο διάστημα, κορυφώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, και στο επικείμενο προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος (16-17 Δεκεμβρίου) θα είναι τα εξής:

1 Πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία. Οι αποκαλύψεις είναι πλέον καθημερινές και τα στελέχη της ΝΔ, αφού επισημαίνουν ότι το θέμα δεν έχει κλείσει με την απόφαση της κυβέρνησης για ακύρωση της συμφωνίας, μιλούν ανοιχτά πλέον για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή, εφόσον η πλειοψηφία αρνηθεί να γίνει αυτό στην παρούσα σύνοδο.

2 Διαπλοκή της κυβέρνησης με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ άνοιξε ήδη, με την ερώτηση 14 βουλευτών της, το θέμα της φορολόγησης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ηλεκτρονικό τζόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία και για την υπόθεση αυτή θα παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, μετά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη φοροδιαφυγή, θέτοντας ταυτόχρονα ερωτήματα προς τους Τσίπρα, Τσακαλώτο και Παππά.

3 Ανικανότητα της κυβέρνησης να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Με αιχμή την κατάσταση στη Μάνδρα, αλλά και τα ζητήματα της ασφάλειας που παραμένουν ψηλά στην ατζέντα, η ΝΔ κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση. Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι σε ό,τι αφορά την καταστροφή στη Δυτική Αττική είναι σαφώς πιο υψηλοί από ό,τι ήταν στην αρχή, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στροφή της ΝΔ προς σκληρότερη αντιπολίτευση. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι αυτή η στρατηγική είναι πλέον μονόδρομος με δεδομένα τα στοιχεία που προκύπτουν για πολύκροτες υποθέσεις (όπως τα όπλα στη Σαουδική Αραβία), αλλά και τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης (φοροεπιδρομή, πλειστηριασμοί, αβελτηρία και έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων). Δεδομένη πρέπει να θεωρείται επίσης και η πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακυρώσει με αποδείξεις τη ρητορική περί ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, ως απάντηση στο επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι το «νέο» κόντρα στο «παλαιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα». Τακτικοί συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι με αυτή τη στρατηγική καταφέρνουν ένα μεγάλο πλήγμα στο προφίλ του Πρωθυπουργού, τον οποίο βάζουν σταθερά στο κάδρο των ευθυνών και τον ταυτίζουν πλέον απόλυτα με τον Πάνο Καμμένο. Τέλος, η πιο επιθετική στρατηγική συσπειρώνει την κομματική βάση της ΝΔ, ο πυρήνας της οποίας ζητούσε ανέκαθεν μια πιο δυναμική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση.

Θεωρείται βέβαιο ότι η εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση θα κλιμακωθεί στο επικείμενο Συνέδριο της ΝΔ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, επιμένοντας στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής και επαναφέροντας το επιχείρημα ότι «ζημιά στη χώρα δεν προκαλούν οι εκλογές, αλλά η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία». Παράλληλα, θα δώσει το σύνθημα για την ανανέωση προσώπων και θα δεσμευθεί ότι την επομένη των εκλογών στις θέσεις – κλειδιά του κρατικού μηχανισμού θα τοποθετηθούν πρόσωπα με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι ανάλογα με τη θέση που κατέχουν στο κόμμα.