Ασφυκτικό είναι πλέον το πρέσινγκ που ασκεί το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το μείζον θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή δεν ήταν το τέλος αλλά η αφετηρία της κοινοβουλευτικής (και όχι μόνον) έρευνας για πράξεις και παραλείψεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου σε όλα τα επίπεδα.

Την ώρα που ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνει συνέχεια στον χορό των αποκαλύψεων καταδεικνύοντας ότι και το ΚΥΣΕΑ γνώριζε απολύτως την ύπαρξη του Βασίλη Παπαδόπουλου ως μεσάζοντα, η ΝΔ εξαντλεί τα κοινοβουλευτικά όπλα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή και να αναδειχθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν. Μετά το αίτημα (που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση) να προσκληθούν στην Επιτροπή Εξοπλισμών πρόσωπα – κλειδιά όπως είναι ο ίδιος ο Β. Παπαδόπουλος, ο Τζον Σφακιανάκης, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο ταξίαρχος Μιχαήλ Παπαδάκης που δέχθηκε την επίθεση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ.ά., η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει το ζήτημα και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Χθες, κατατέθηκε το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας κ.κ. Κοτζιά και Καμμένου –η συνεδρίαση της οποίας θα είναι δημόσια και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί τα γεγονότα.

Στο σχετικό κείμενο επισημαίνουν ότι μετά και την πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του διπλωματικού σώματος και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος καθώς και για το κύρος του ελληνικού κράτους στις διεθνείς του σχέσεις». Καταγράφουν το ιστορικό των γεγονότων και υπογραμμίζουν ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκατ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα – εκπροσώπου Β. Παπαδόπουλου και της επιμονής του Π. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας τη διακρατική συμφωνία με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».

ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ. Είναι σαφές πλέον ότι εκτός των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Εκτός από την κλήση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που ζητεί η ΝΔ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε χθες και επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών καταγγέλλοντας ότι επιβάλλει “σιωπητήριο με αυταρχικό τρόπο” στους έλληνες διπλωμάτες στο Ριάντ. Ακόμη, κατήγγειλε ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν του επιτρέπει την πρόσβαση στα έγγραφα παρά το ότι έχει την πλήρη εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. «Περιμένω τώρα από τον κ. Κοτζιά να αλλάξει θέση γιατί, αν δεν το κάνει, θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει προσπάθεια φίμωσης και συσκότισης της υπόθεσης» επεσήμανε.

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Τα «ορφανά» βλήματα στη μαύρη αγορά

Τα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση αυτή διαδέχονται το ένα το άλλο και διατυπώνονται, επίσης από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επισημαίνει τη διαφορά που προκύπτει από το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για 100.000 βλήματα και της ποσότητας που θα έπαιρνε ως μεσάζων ο Παπαδόπουλος (300.000). Ο πρώην υπουργός είπε ευθέως ότι τα 200.000 βλήματα θα πωλούνταν στη μαύρη αγορά των εξοπλισμών.

Ανάλογα θέματα θέτει και το κόμμα της Ενωσης Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ είχε από την πρώτη στιγμή αντιταχθεί στην πώληση. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης προχώρησε χθες ένα βήμα περισσότερο, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής εάν και εφόσον η Δικαιοσύνη στείλει τον φάκελο στη Βουλή. Σύμφωνα με τον Γεωργιάδη, βάσει των όσων προέκυψαν από τη συζήτηση στη Βουλή, «ή ο πρέσβης λειτουργούσε ως ντίλερ του Σφακιανάκη, οπότε και πρέπει να αποταχθεί, ή ισχύουν τα όσα είπε ο πρέσβης και άρα ο υπουργός έχει υποπέσει στο αδίκημα της απιστίας».

Νέα στοιχεία. Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε η ακύρωση της συμφωνίας, έτσι όπως αυτή επιχειρείται μέσω ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φαίνεται να είναι ικανή να σταματήσει την έρευνα και την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλωστε ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη προαναγγείλει νέες αποκαλύψεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ και στη ΝΔ συζητούν το ενδεχόμενο παραχώρησης νέας συνέντευξης Τύπου (ίσως και μέσα στην εβδομάδα), όπου θα παρουσιάσουν την κατάσταση όπως έχει μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.