Αιφνιδιαστικά, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, νύχτα δηλαδή, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση ή ουσιαστική συζήτηση, χωρίς συμμετοχή των ίδιων των γιατρών στη διαμόρφωσή του, έφτασε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ΕΣΥ. Πρόκειται για ένα πρόχειρο, ακοστολόγητο νομοθέτημα, ακραία εχθρικό προς τους γιατρούς. Με δεδομένη, λόγω κρίσης, την απόλυτη πια εξάρτηση του κόσμου από τα κρατικά νοσοκομεία, όλοι καταλαβαίνουμε ποιος θα πληρώσει τελικά τον λογαριασμό. Η εξουθένωση και η απαξίωση των γιατρών καταλήγει να είναι ακραία εχθρική πράξη και προς τους απλούς έλληνες πολίτες. Με όπλα το παρελθόν του νοσοκομειακού γιατρού, την πολύχρονη, ζωηρή και πάντα ορμητική συνδικαλιστική παρουσία και τη φήμη του ήρεμου, συναινετικού ανθρώπου, ο υπουργός Υγείας μάς «φέσωσε» με ένα απίστευτης αγριότητας νέο εργασιακό καθεστώς, που όμοιό του οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα διανοούνταν καν να συλλάβουν, πολλώ δε μάλλον να εφαρμόσουν.

Με πρόσχημα τα πρόστιμα την Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν εναρμονιστούμε με τα ευρωπαϊκά ωράρια, εισάγεται ένα καθεστώς όπου οι γιατροί υποχρεούνται να δουλεύουν σχεδόν διπλάσια ενώ θα πληρώνονται λιγότερο. Αγνοείται σαν ώρα εργασίας η εφημερία σε ετοιμότητα, κι έτσι δουλεύεις πολύ και φαίνεσαι μόνο κατά το ήμισυ. Μεγαλοφυές! Ερχονται μέρες λοιπόν για μας τους νοσοκομειακούς γιατρούς κατακερματισμένης ζωής και φυσικής εξάντλησης.

Το πόσο κοντόφθαλμη είναι η προσέγγιση είναι πασιφανές, αφού η ήδη υπάρχουσα αιμορραγία νέων γιατρών στο εξωτερικό θα μετατραπεί σε αιμορραγικό σοκ, με επιθανάτιο ρόγχο τα άδεια από γιατρούς κτίρια των κατ’ ευφημισμόν νοσοκομείων. Ποιος νέος επιστήμονας θα κάνει εθελοντικά τον «σκλάβο στη γαλέρα» του ΕΣΥ; Αστείο και να το λέμε.

Κλασικός αντιπερισπασμός για το νομοσχέδιο που ακολούθησε ήταν οι άθλιες, ισοπεδωτικές επιθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι 80 % των γιατρών στο ΕΣΥ χρηματίζονται. Πού ήταν ο «σοβαρός» κύριος Ξανθός να ζητήσει συγγνώμη από το σώμα των συναδέλφων; Και γιατί δεν παραιτούνται αμφότεροι, δεν ανέλαβαν δα και χθες τα ηνία του υπουργείου Υγείας! Αν κάποιος όφειλε να σπάσει το απόστημα του χρηματισμού είναι εκείνοι. Το «καταγγέλλω» έχει γίνει δεύτερη φύση τους από τα χρόνια των ανένδοτων αγώνων( sic). Το υιοθετούν λοιπόν ακόμα και τώρα από κεκτημένη ταχύτητα, κι ας είναι οι καταγγελλόμενοι. Κομματάκι βαρετό πια το μοτίβο, αναξιόπιστο και εντέλει φαιδρό στα μάτια των πολιτών. Σε τζάμια στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχουν ξεμείνει κολλημένα αφισάκια από την εποχή της συνδικαλιστικής παντοκρατορίας του διδύμου Ξανθού – Πολάκη: «Ο Λοβέρδος βλάπτει σοβαρά την Υγεία», «Ο Αδωνις είναι ανεπιθύμητος». Αποδείχτηκαν το λιγότερο χαριτωμένα, αν αναλογιστεί κανείς τη μετέπειτα υπερ-μνημονιακή πορεία των νυν υπουργών. Τα λόγια μου είναι βόλια, δε γυρνάνε πίσω. Ακόμα θυμάμαι τις ιαχές τους για την «κακή Ευρώπη», την τρόικα που πρέπει να διώξουμε και τους «Υπηρέτες της»… Ισως τώρα, ένα αντίστοιχου ύφους αφισάκι τύπου «Χαίρε Μέρκελ. Οι θερμόαιμοι ιδεολόγοι του αντιμνημονιακού τόξου σε χαιρετούν» θα ταίριαζε για να κοσμήσει τα τζάμια των νοσοκομείων, που τόσο αγαπούν (εδώ κι αν ταιριάζει το sic).

Η δρ Αννα Ελευθεριάδου-Γκίκα είναι ιατρός στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου