Σκηνικό ακραίας πόλωσης στήνει ξανά η κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει από τα διαχειριστικά αδιέξοδα και την εσωστρέφεια. Παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και ομαλή πορεία προς την έξοδο από τα Μνημόνια, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει ως στρατηγική του την πυροδότηση του πολιτικού κλίματος και τη μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση.

Στη λογική τού «να μη μείνει τίποτα αναπάντητο» και της προσωπικής αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Μαξίμου παρουσιάζεται αποφασισμένο να ανασύρει πολλούς σκελετούς από την ντουλάπα το επόμενο διάστημα. Η λογική της σκανδαλολογίας, άλλωστε, δεν βοηθά μόνο στη συσπείρωση της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιπλέον μπορεί κατά την ανάγνωση του κυβερνητικού επιτελείου να επαναφέρει στο προσκήνιο το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Ιδίως την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση δείχνει να χάνει τη μάχη της καθημερινότητας –με τελευταίο δείγμα της κυβερνητικής αδυναμίας τις ουρές για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς.

Η δήλωση και μάλιστα on camera του Πρωθυπουργού για τα Paradise Papers ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύθηκε χθες ως προαναγγελία ότι το Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για να συντηρήσει ένα συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα. Με ευθείες αναφορές σε «καλομαθημένη οικονομική ελίτ» και «διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα», κατά πολλούς ο Τσίπρας «φωτογράφισε» παράγοντες ή εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου οι οποίοι θα μπορούσαν να συνδεθούν με την αντιπολίτευση και η δραστηριότητά τους ενδέχεται να περιλαμβάνεται στα έγγραφα της διεθνούς έρευνας. Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, εξάλλου, υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις από τα Paradise Papers ενισχύουν και δικαιώνουν τη ρητορική της κυβέρνησης για υπέρτατη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, δημιουργώντας το πολιτικό υπόβαθρο για υποσχέσεις περί φοροελαφρύνσεων στον δρόμο προς τις κάλπες.

«ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ». «Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει αυτή την φορά την αυτονόητη υποχρέωσή της. Να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα», ανέφερε από την πλευρά της η ΝΔ, σχολιάζοντας ουσιαστικά και την πρωθυπουργική παρέμβαση.

Η πόλωση θα χαρακτηρίσει και την αυριανή ομιλία Τσίπρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια του Πρωθυπουργού να μαζέψει τα λουριά στο εσωτερικό του κόμματός του. Οπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ο Τσίπρας έχει κάθε λόγο να τροφοδοτήσει ένα κλίμα έντασης και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση δεδομένου ότι της ομιλίας του θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις βουλευτών, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και την πολιτική της.

Ενδεικτική προς τούτο είναι η κριτική που άσκησε για το Προσφυγικό στην Πολιτική Γραμματεία η ομάδα των 53, αλλά και το «αυτογκόλ» του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για τον νόμο του περί αποσυμφόρησης των φυλακών με τη χθεσινή ομολογία πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο» και ότι ο νόμος πρέπει να καταργηθεί. Η τοποθέτησή του προκάλεσε δυσαρέσκεια στον ΣΥΡΙΖΑ όχι επί της ουσίας αλλά για τη «δικαίωση» Μητσοτάκη, τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ και το κόμμα του ανάγονται στον μοναδικό και υπέρτατο εχθρό για Μαξίμου και Κουμουνδούρου.

ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΚΑΛΠΕΣ. Η πολωτική τακτική εκ μέρους της κυβέρνησης, πάντως, ουδόλως άσχετη μοιάζει με τις ασκήσεις επί χάρτου στις οποίες επιδίδεται το Μαξίμου για δίδυμες κάλπες πριν από το τέλος της τετραετίας, που ανέδειξαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ». Παρά τις επίσημες διαψεύσεις και τις διακηρύξεις για εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019, η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχθεί ότι έχει ήδη εκκινήσει μια μακρά προεκλογική περίοδος –με τελικό προορισμό είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο του 2018 ή, στην τελευταία εκδοχή, τον Μάιο του 2019 όταν θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.

Στο πεδίο της οικονομίας, εν αναμονή του τελικού γύρου των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση ετοιμάζει για τις προσεχείς ημέρες νέα έξοδο στις αγορές με την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI έχοντας ως στόχο να καταδείξει ότι η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αποκαθίσταται. Παράλληλα, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες θα ανακοινωθούν μεθαύριο, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα και τη διανομή του. Ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της επιδιώκοντας να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ της και να συγκρουστεί μετωπικά με την αξιωματική αντιπολίτευση και σε αυτό το πεδίο.