Τα τελευταία δυόμισι χρόνια με τον κυνισμό να βρίσκεται στην εξουσία, η κυβέρνηση συνεργασίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βιώνουμε έναν θάνατο για την πολιτική και την ιδεολογία. Ζούμε την εποχή της ανασφάλειας και του ωχαδερφισμού.

Θέλουμε μία ηττημένη Ελλάδα; Θέλουμε να συνεχίσει η κοινωνία μας να σκύβει κάτω από τον ζυγό της παραίτησης; Αντέχουμε την εικόνα μιας νέας γενιάς που αφήνει με πόνο ψυχής όνειρα και στόχους για να συμβιβαστεί με μία κατάσταση που σκοτώνει την αθωότητα και την προσωπικότητά της; Η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι θετική για έναν προοδευτικό χώρο όπως είναι αυτός της Κεντροαριστεράς.

Οι καιροί δεν απαιτούν από μηχανής θεούς και δήθεν σωτήρες, οι οποίοι θα τάζουν «λαγούς με πετραχήλια», όπως έκανε ο σημερινός Πρωθυπουργός με απόλυτη στυγνότητα αποπλανώντας τον ελληνικό λαό. Η σημερινή συζήτηση δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά ΚΥΡΙΩΣ το μέλλον, γι’ αυτό είναι αποστολή μας να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, γι’ αυτό που λείπει από την πολιτική σκηνή της χώρας και τείνει να εξαλειφθεί και εντός της κοινωνίας.

Εχει έρθει η στιγμή να μιλήσουμε για αξίες και ιδανικά. Εμείς θα εκφράσουμε την ιδέα και τη φράση που θα μας κάνει να κοιτάξουμε ξανά ψηλά, να ονειρευτούμε, να ζήσουμε, να σχεδιάσουμε και να αγωνιστούμε. Ποια είναι αυτή; Το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο και η προοπτική, που η σύναψή του μπορεί να προσδώσει στην προσπάθεια των Ελλήνων για οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πρωτίστως αξιακή αναστήλωση της πατρίδας μας.

Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη έχει ως στόχο να γίνει η πολιτική δύναμη που θα προσφέρει αυτό το συμβόλαιο και τη νέα λύση, ωθώντας την κοινωνία να αγωνιστεί, να δημιουργήσει και να απολαύσει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια. Η Κεντροαριστερά που πρεσβεύουμε είναι εκείνη που λαμβάνει υπόψη χωρίς δογματισμούς τους σύγχρονους τρόπους για την εξασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι η ιδεολογική μας καταγωγή. Με οδηγό τις ιδέες θα αγωνιστούμε για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, για τους νέους που θέλουν μία αξιοπρεπή εργασία, ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Ταυτόχρονα, η δική μας Κεντροαριστερά συνδυασμένη με την ανοιχτή κοινωνία, που μόνο η δημοκρατία μπορεί να προσφέρει, παλεύει να θεμελιώσει μία συνθήκη όπου ο καθένας θα είναι ελεύθερος να αναπτυχθεί όσο του επιτρέπει η διάθεση και η προσωπικότητά του χωρίς να εκμεταλλεύεται τον άλλον.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να ονειρευτούμε όχι για να μείνει η εικόνα ενός υποσυνείδητου που χάνουμε όσο ξυπνάμε. Πρέπει να ονειρευτούμε για να πράξουμε. Για να ξυπνήσουμε, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δημιουργήσαμε αυτό που μόλις είδαμε. Οφείλουμε, λοιπόν, να ζήσουμε πρώτα ως άνθρωποι που έχουν λογική και συναίσθημα, όχι ως υποκείμενα εκμετάλλευσης από τον ισχυρό ή φορολόγησης από ένα κράτος των ομάδων που διευρύνει τις ανισότητες.

Ο Παύλος Χρηστίδης είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ