Με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Καταλωνία, μεταξύ αυτών την καθαίρεση του προέδρου της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν και της κυβέρνησης της Καταλωνίας, λίγες ώρες αφότου το καταλανικό κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία της.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής», υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλωνία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

«Εμείς οι Ισπανοί ζήσαμε μια θλιβερή ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας το παράλογο επιβλήθηκε του νόμου και κατέστρεψε τη δημοκρατία στην Καταλωνία» επισήμανε.

«Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική»

«Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, θλιβερή και γεμάτη από φόβο και άγχος» πρόσθεσε.

Ο ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της περιφέρειας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλωνίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου, εκλογική διαδικασία που θα είναι «δίκαιη, ελεύθερη και νόμιμη», όπως τόνισε.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση «δε στοχεύουν στην αναστολή της αυτονομίας, αλλά στην αποκατάσταση του νόμου και την επιστροφή της ομόνοιας» στην Καταλωνία, σημείωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Επαυσε τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας

Ανακοίνωσε επίσης την παύση των καθηκόντων του αρχηγού της καταλανικής αστυνομίας και την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλωνίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες καθώς και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλωνίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos.