Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2018 αναγράφεται ότι: «Με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε όρους Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης θα διαμορφωθεί σε 3.977 εκατ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου κατά 823 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ» (σελ. 23).

Εσπευσαν έκτοτε οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης να πανηγυρίζουν ότι και φέτος, το 2017, θα διατεθεί υπερπλεόνασμα ως κοινωνικό μέρισμα! Και μάλιστα αυξημένο! Από 617 εκατ. ευρώ σε 823 εκατ. ευρώ. Πες και ξαναπές, από το ένα τηλεοπτικό πάνελ στο άλλο, το ποσό αυτό… στρογγυλοποιήθηκε προς τα πάνω –κιμπάρηδες άλλωστε –στο 1 δισ. ευρώ! Παρά το ότι οι οικονομικοί υπουργοί ήταν αρκετά προσεκτικοί και φειδωλοί!

Την εβδομάδα όμως που πέρασε, ζήσαμε ένα κρεσέντο. Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, βασικός μοχλός της κυβερνητικής προπαγάνδας, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα δηλώνοντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο ότι ως κοινωνικό μέρισμα θα δοθούν «περίπου 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους». Θεωρώντας μάλιστα και τη συμφωνία των θεσμών δεδομένη!

Σε αντιδιαστολή στην πλημμυρίδα των ύμνων για τους κυβερνητικούς «φιλολαϊκούς χειρισμούς», η μνήμη γύρισε 10 μήνες πίσω. Στους χειρισμούς του 2016, όταν ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι θα μοιράσει από το υπερπλεόνασμα μπόνους 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους. Στη θύελλα που ξεσηκώθηκε στις Βρυξέλλες. Στον εξαναγκασμό του υπουργού Οικονομικών να στείλει προς τους θεσμούς την ταπεινωτική επιστολή της 23ης/12/2016 με τη βαθύτατη συγγνώμη του για το ατόπημα της μονομερούς διάθεσης!

Χωρίς καμιά επί της ουσίας διάψευση του διαθέσιμου ποσού, ούτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ούτε και από τον Πρωθυπουργό, η εβδομάδα έληξε με τη διαβεβαίωση ότι «θα τα συμφωνήσουμε με τους εταίρους» και ότι μια «συγκεκριμένη απόφαση θα πάρουμε όταν έλθει η ώρα» (συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»). Να υπενθυμίσουμε όμως ποια είναι η συμφωνία με τους εταίρους.

Στο τρίτο Μνημόνιο και στο συμπληρωμένο Μνημόνιο του 2016 συμφωνήθηκε ότι αν υπάρχει υπερπλεόνασμα, αυτό θα κατευθύνεται: 30% στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, 30% στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου και 40% για κοινωνικούς σκοπούς. Αφού όμως προϋπάρξει συνεννόηση με τους θεσμούς.

Γι’ αυτό, όπως θα ενθυμούνται οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ», υπογραμμίζαμε τότε ότι τα 617 εκατ. ναι μεν δόθηκαν, κατά το δοκούν, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά το υπερπλεόνασμα ήταν 6.478 εκατ. ευρώ και ότι αν είχε υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα έπρεπε να διεκδικήσει να δώσει για κοινωνικό μέρισμα όχι 617 εκατ. ευρώ αλλά 2.591! Δεν έδωσε τίποτε από όλα αυτά. Τα υπόλοιπα 1.978 εκατ. ευρώ τα… χρωστά. Απλώς διατέθηκαν για την αποπληρωμή των τόκων του δημόσιου χρέους!

Πέρυσι αναρωτιούνταν οι πάντες: «Γιατί υπερφόρτωσαν και αφαίμαξαν τον ελληνικό λαό με φόρους και ανέβασαν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 στο 4,18% αντί του στόχου 0,5%; Ποιος ο λόγος για μια τέτοια δραματική –και μη απαιτούμενη από καμιά Αρχή –αφαίρεση ρευστότητας από τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία;».

Φέτος, που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ μεγαλύτερος, 1,75% του ΑΕΠ, γιατί και αυτόν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τον ξεπερνάνε κατά 823 εκατ. ευρώ, δηλ. άλλο 0,5% του ΑΕΠ;

Και για να μη συνεχίζεται η καλά ενορχηστρωμένη κοροϊδία του ελληνικού λαού.

Αν θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς για τη διάθεση του υπερπλεονάσματος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για κοινωνικό μέρισμα μπορούν να διαθέσουν το 40% των 823 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 329 εκατ. ευρώ!

Αλλιώς συμφωνία με τους θεσμούς και 823 εκατ. ευρώ κοινωνικό μέρισμα θα σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί υπερπλεόνασμα… 2.058 εκατ. ευρώ!

Αλλιώς… Δεν μπορεί κανείς να πιστεύει ότι θα μπορεί να σταθεί και δεύτερο γράμμα Τσακαλώτου, του τύπου: «Μας συγχωρείτε, δεν καταλάβαμε». Ακόμα και αν ο Τσακαλώτος δεχτεί να το διαπράξει…

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης