Το ζήτημα των F-16 όχι μόνο καθορίζει την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, αλλά προκαλεί πολιτική θύελλα στην Αθήνα πριν ακόμη αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός από την Ουάσιγκτον. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει με άδειες αποσκευές και μια πανάκριβη συμφωνία προς όφελος των ΗΠΑ. Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στον Λευκό Οίκο να έρθουν το συντομότερο στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθούν οι έλληνες πολίτες.

ΝΔ: «Η σύμβαση στη Βουλή…»

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση πως το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφώνF-16,προσφέροντας μάλιστα θέσεις όχι στη χώρα μας αλλά στην Αμερική. Ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του κόμματος Βασίλης Κικίλιας ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει το ταχύτερο δυνατό τη Βουλή για όσα έγιναν στον Λευκό Οίκο. Σχολίασε δε «πως το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος».

Γεννηματά: «Υπέγραψε γραμμάτια…»

Με σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε την επίμαχη συμφωνία και γενικότερα τα αποτελέσματα

της επίσκεψης Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής

Συμπαράταξης ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός «πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους

2,4 δισ.», ενώ πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επιστρέφει όπως φαίνεται με άδεια χέρια». Μάλιστα σχολίασε

με καυστικό τρόπο τις δυνατότητες του Πρωθυπουργού

στο διεθνές πεδίο, λέγοντας πως «ατυχώς για τη χώρα ήταν εξίσου δεδομένες. Μεγάλα λόγια, λίγες πράξεις!».

Ποτάμι: Εσβησαν τα συνθήματα

Ενημέρωση από την κυβέρνηση αναμένει και Το Ποτάμι –όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του –«για τη συμφωνία για τα εξοπλιστικά». Σχολιάζει μάλιστα με δηκτικό τρόπο το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τα γνωστά αντιαμερικανικά αισθήματά του πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου. «Τα αντιαμερικανικά συνθήματα και οι αντιδυτικές κορόνες που μέχρι πρόσφατα εξέπεμπαν ο κ. Τσίπρας και οι οπαδοί του ελπίζουμε και ύστερα από αυτό το ταξίδι να μείνουν οριστικά στα υπόγεια της Κουμουνδούρου».

Ενωση Κεντρώων: «Πιόνια…»

Τον φόβο να υπάρχουν κρυφές συμφωνίες Τσίπρα – Τραμπ που δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Κεντρώων. «ΗΑμερικήβρίσκεται σε μια δύσκολη θέση καιψάχνει για πιόνια. Και φοβούμαστε στην Ενωση Κεντρώων μήπως, εκτός από αυτά που θα ανακοινωθούν επισήμως, υπάρξουν και συμφωνίες χωρίς το φως της δημοσιότητας που θα αποτελέσουν τον μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα». Ταυτόχρονα, πυρά εκτοξεύουν και στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας πως «κακώς ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε να στηρίξει την κυβέρνηση στην παραχώρηση βάσεων και στρατιωτικών διευκολύνσεων».