Χωρίς να απαντά στο ερώτημα της Μαδρίτης αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζντεμόν, διατύπωσε μία ακόμα πρόταση για διάλογο. Η ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της,  ανανέωσε μέχρι την Πέμπτη την προθεσμία για να απαντήσει εάν προτίθεται, ναι ή όχι, να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Απαντώντας στην απαίτηση της ισπανικής κυβέρνησης να απαντήσει εάν κήρυξε, ναι ή όχι, την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν έγραψε στην απαντητική του επιστολή που έστειλε με φαξ ότι προτεραιότητά του είναι «ο διάλογος για τους επόμενους δύο μήνες» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «το συντομότερο δυνατόν».

Τόνισε ότι η «δημοκρατική εντολή» που ο καταλανικός λαός εμπιστεύθηκε στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, «να κηρύξει ανεξαρτησία», βρίσκεται σε «αναστολή», γεγονός που μαρτυρά την « ισχυρή του βούληση να αναζητήσει λύση και να αποφύγει την σύγκρουση».

Ωστόσο. ο Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει μία σαφή απάντηση προειδοποιώντας ότι, εάν αυτή δεν είναι ικανοποιητική, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει, μετά την ψήφισή της από την ισπανική Γερουσία, την πλήρη ή μερική άρση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Τρεις ώρες μετά την λήψη του φαξ, η Μαδρίτη ανανέωσε την προθεσμία που είχε θέση στον Κάρλες Πουτζντεμόν μέχρι την Πέμπτη στις 10.00 τοπική ώρα για «να αποσαφηνίσει» τη θέση του και να επανέλθει στον «ορθό δρόμο».

«Ελπίζουμε ότι τις προσεχείς ώρες...θα απαντήσετε με την σαφήνεια που όλοι οι πολίτες απαιτούν», γράφει ο ισπανός πρωθυπουργός. «Η συντήρηση της σύγχυσης είναι ακατανόητη», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ενώπιον του κοινοβουλίου της Καταλωνίας, ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωνε ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του δίνουν το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, πριν σπεύσει να ανακοινώσει την «αναστολή» της διακήρυξης αυτής. Στην επιστολή της Δευτέρας ωστόσο εκτιμάται ότι επιχειρεί να κερδίσει χρόνο προτείνοντας και πάλι διάλογο.

Ο καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος υφίσταται τεράστια πίεση τις τελευταίες ημέρες που προέρχεται και από τα δύο στρατόπεδα: τους υπέρ και τους κατά της ανεξαρτησίας. Η ισπανική κυβέρνηση, οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι επιχειρηματικοί κύκλοι τον καλούν να υποχωρήσει, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την Καταλονία.

Ο Ραχόι ούτε θέλει να ακούει για μεσολάβηση και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την αποκλείουν επίσης θέλοντας να αποφύγουν το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας στην υπόθεση των αποσχίσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι σύμμαχοι του Πουτζντεμόν και οι πανίσχυρες καταλανικές ενώσεις υπέρ της απόσχισης, αντίθετα, τον ενθαρρύνουν να προχωρήσει για να κηρύξει χωρίς περιφράσεις τη γέννηση της «Δημοκρατίας της Καταλονίας».

Η ομιχλώδης απάντηση του αυτονομιστή προέδρου απειλεί να προκαλέσει την οργή του μικρού ακροαριστερού κόμματος CUP, αναγκαίου εταίρου του Πουτζντεμόν στο τοπικό κοινοβούλιο.

«Το CUP θα είχε κάνει μία πολύ διαφορετική επιστολή», δήλωσε σήμερα η βουλευτής του κόμματος Μιρέια Μπόγια.
Η προοπτική απόσχισης οδήγησε εκατοντάδες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας. Η απειλή των δικαστικών διώξεων βαρύνει επίσης το στρατόπεδο των αυτονομιστών. Σήμερα, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας Ζοζέπ Λουίς Τραπέρο και δύο επικεφαλής αυτονομιστικών οργανώσεων προσήχθησαν για δεύτερη φορά ενώπιον των ανακριτών κατηγορούμενοι για στάση στον ρόλο τους κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά της ισπανικής αστυνομίας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της 1ης Οκτωβρίου.

Η ισπανική κυβέρνηση τον κατηγόρησε ότι συντηρεί τη σύγχυση αρνούμενος να διευκρινίσει εάν προχώρησε σε κήρυξη ανεξαρτησίας ή όχι και υπενθύμισε ότι έχει προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να αποσαφηνίσει τη θέση του.
«Οχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι Καταλανοί στο σύνολό τους, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν η Generalitat (η καταλανική κυβέρνηση) κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας» έγραψε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στην απάντησή του στην επιστολή που του απηύθυνε το πρωί ο καταλανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από