Σε νέα δίνη στα… εσωτερικά του συλλόγου μπήκε από χθες ο Παναθηναϊκός. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ για την οικονομική κατάστασή της προκάλεσε αντιδράσεις με πιο αιχμηρή την επιθετική τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Ιnstagram.

Τα 34,7 εκατ. ευρώ που ανέφερε η πράσινη ανακοίνωση ως χρέος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκαναν πολλούς οπαδούς του ΠΑΟ να αμφιβάλλουν για τα όσα έλεγε ο χρηματοδότης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός μετά το ναυάγιο των συζητήσεών του με τον Γιάννη Αλαφούζο, σχετικά με το σχέδιο PAO Foundation του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ο τελευταίος έγινε δέκτης πολλών επικριτικών μηνυμάτων, με αποτέλεσμα να αντιδράσει με επιθετικό τρόπο. «Το να κοροϊδεύετε τον κόσμοείναι δικαίωμά σας, το να με βγάζετε ψεύτη δεν το επιτρέπω… ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΝΙΑΓΑΡΑΣ… όλα έχουν όρια» ανέφερε το post του Γιαννακόπουλου, ο οποίος εν συνεχεία προειδοποίησε ότι αν δεν παρουσιαστεί η αλήθεια για το χρέος θα «βγάλει, τη Δευτέρα, τα πάντα στη φόρα».

Διαφορά 17 εκατ.

Εκείνο που μάλλον αποτελεί το βασικότερο σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο προσεγγίσεις των οικονομικών στοιχείων της ΠΑΕ, είναι το ομολογιακό δάνειο των 11,9 εκατ. ευρώ που από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός πιθανότατα υπάρχει στο σημείο όπου περιγράφεται μια διαδικασία «ανακύκλωσης των προεισπραχθέντων μελλοντικών εσόδων» και όσοι έχουν γνώσεις από οικονομικά θεωρούν πως είναι χρήματα που θα εισπραχθούν (τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες κ.λπ.) και έχουν εκχωρηθεί ως εγγύηση στην τράπεζα που έχει χορηγήσει το ομολογιακό δάνειο. Προσθέτοντας τα 34,7 εκατ. ευρώ που αναφέρει η ανακοίνωση με τα 11,9 που αφορούν το δεδομένο δάνειο που όμως ως νούμερο δεν έχει σημειωθεί στα στοιχεία, προκύπτουν 46,6 εκατ. ευρώ. Πολύ κοντά στα 47 εκατ. ευρώ που αναφέρει ο Γιαννακόπουλος. «Την 1η Σεπτέμβρη τα χρέη ήταν 47 εκατ. ευρώ, φετινές υποχρεώσεις 17 εκατ. ευρώ που δεν έχουν σκοπό να πληρώσουν πάμε στα 64 εκατ. ευρώ και 30 μελλοντικά συμβόλαια. Εάν δεν τα πουν οι ίδιοι, τη Δευτέρα όλα στη φόρα» σημείωσε, απαντώντας σε σχόλιο οπαδού στο Instagram ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Αναμένονται και νέα πυρά τις επόμενες ημέρες, εφόσον δεν γίνουν αμέσως οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Εκείνο που επιδέχεται συζήτηση πάντως είναι το ποσό που αφορά την τρέχουσα σεζόν. Τα 17 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται πως απαιτούνται ώστε ο ΠΑΟ να βγάλει τη χρονιά σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει με το ρόστερ που δημιούργησε, είναι θέμα αν πρέπει να λογίζονται ως χρέος ή ως λειτουργικά έξοδα. Αλλωστε δεν θα μπορούσε να αρχίσει η σεζόν με «μηδενικά» συμβόλαια, ούτε μπορεί μια ΠΑΕ να πωληθεί χωρίς ο επόμενος εργοδότης να μη θέλει να αναλάβει τα συμβόλαια των παικτών που αγωνίζονται στην ομάδα. Επομένως, είναι χρέος ή λειτουργικά έξοδα;

Κίνηση ματ για το γήπεδο

Η ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ απέκτησε νέο εμπόδιο. Και εκτίμηση είναι πως τα εμπόδια θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, αφού πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να αντιδρούν. Η στήλη πάντως μαθαίνει πως από πλευράς χρηματοδότησης ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει εξασφαλίσει πόρους. «Εχει κάνει κίνηση ματ» ακούστηκε χθες στη Βαλαωρίτου από άνθρωπο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην ΑΕΚ. Είπε κι άλλα ενδιαφέροντα, μου μετέφερε αυτήκοος μάρτυρας. Η κίνηση είναι χορηγική. Για το όνομα του γηπέδου, με συμφωνία δεκαετιών έναντι τεράστιου ποσού. Με τέτοιο deal ο Μελισσανίδης εξασφαλίζει τα χρήματα για την κατασκευή. Αντε, θα δώσω λίγο τυράκι ακόμη. Η εταιρεία έχει να κάνει με κινητή τηλεφωνία.

Πού να προκριθούμε κιόλας…
Μεγάλη ευφορία προκάλεσε στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου η είσοδος της εθνικής ομάδας στα μπαράζ για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Τέτοια χαρά που κάποιοι έκριναν πως πρέπει να γίνει τώρα συζήτηση για την ανανέωση του συμβολαίου του Μίκαελ Σκίμπε (φωτογραφία). Ομως το θέμα κρίθηκε άστοχο, αφού ο Γερμανός είναι δεδομένο πως εφόσον η Ελλάδα προκριθεί, θα οδηγήσει την Εθνική στα τελικά. Λόγω του μεγάλου συμβολαίου και καθότι η πρόκριση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, η οποία άλλωστε δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση, η συζήτηση πήγε στις καλένδες. Η απορία έμεινε για τους λόγους για τους οποίους τέθηκε το θέμα…

Περικοπές αν βαρέσει «κανόνι»

Στην… τσίτα θέλει να κρατά τις ομάδες και τη Σούπερ Λίγκα η Nova. Σε κάθε ευκαιρία πετάει σπόντες για ρήτρες, μειώσεις και οτιδήποτε οικονομικό. Τελευταία μου είπαν ότι το συνδρομητικό κανάλι προβληματίζεται με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Παναθηναϊκός και αφήνει να διαρρεύσουν διάφορα. Μέχρι και για «ψαλίδι» στην περίπτωση που βαρέσει «κανόνι» ο ΠΑΟ.

ΚΟΥΙΖ

Ανάλογα με τις προσδοκίες μεγαλώνει ο βαθμός της… δυσπεψίας κάθε αποτυχίας, οποιουδήποτε αρνητικού αποτελέσματος. Οταν βάζεις ψηλά τον πήχη και περνάς από… κάτω, τότε το πρόβλημα μοιάζει πιο μεγάλο και σοβαρό. Αρχίζουν οι γκρίνιες, οι μουρμούρες, αλλά αναζητείται ο άνθρωπος που θα χρεωθεί την ευθύνη. Στις ομάδες, σχεδόν πάντα, ο πρώτος που πληρώνει το μάρμαρο είναι ο προπονητής. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι αν μια ομάδα χάσει σήμερα, ο κόουτς θα μπει σε μαύρη λίστα. Το σημερινό ματς είναι κριτήριο. Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;