«Πολύ κακή» χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την συμφωνίατων μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οπρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να ανακοινώσει την απόφασή του για την τύχη της.

«Είναι η χειρότερη συμφωνία που έχουμε κλείσει ποτέ», υποστήριξε ο Τραμπ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αναφερόμενος στο κείμενο που υπέγραψαν η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις το 2015 με σκοπό να εξασφαλιστεί ο ειρηνικός και πολιτικός χαρακτήρας του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων.

«Θα δούμε τι θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να εκφραστεί για το θέμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος διά νόμου να ενημερώνει το Κογκρέσο ανά 90 ημέρες εάν το Ιράν τηρεί τη συμφωνία και άρα η άρση των κυρώσεων υπηρετεί πράγματι το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ως τώρα «επαλήθευε» την τήρηση της συμφωνίας αλλά ενόψει της παρέλευσης της επόμενης προθεσμίας για αυτό—εκπνέει την Κυριακή—αναμένεται να μην το πράξει.

Αυτό θα μεταφέρει το βάρος στο Κογκρέσο, το οποίο θα διαθέτει 60 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν που έχουν αρθεί, ενώ θα δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον αυτής της συμφωνίας.