Τα περισσότερα Δημοτικά σχολεία στην Ολλανδία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, αφήνοντας για μια μέρα χωρίς σχολείο περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, καθώς οι δάσκαλοι πραγματοποιούν μια σπάνια μαζική απεργία ζητώντας μεγαλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Περίπου 90.000 δάσκαλοι θα συμμετάσχουν στη δεύτερη γενική απεργία που πραγματοποιείται στον κλάδο από τη δεκαετία του 1980. Το 90% όλων των Δημοτικών σχολείων αναμένεται να παραμείνουν κλειστά.

«Οι μισθοί μας ελάχιστα αυξήθηκαν τα δέκα τελευταία χρόνια, ενώ η δουλειά γίνεται όλο και δυσκολότερη», δήλωσε ο 37χρονος δάσκαλος Μπαρτ Αουντενερντ. «Κάτι πρέπει να γίνει τώρα ώστε να γίνουν οι δουλειές μας περισσότερο ελκυστικές και να αποφευχθεί μια μεγάλη έλλειψη δασκάλων τα επόμενα χρόνια».

Η κινητοποίηση των δασκάλων αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των εργαζομένων σε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίοι αισθάνονται απογοητευμένοι καθώς η επιταχυνόμενη ανάπτυξη δεν έχει συνδυαστεί με μισθολογικές αυξήσεις.

Ακόμη και φέτος που η οικονομία αναμένεται να υπερβεί άλλες οικονομίες της ευρωζώνης καταγράφοντας ανάπτυξη 3,3%, οι συνολικές μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν περιορισμένες στο 1,6%.

Οι δάσκαλοι των Δημοτικών, μερικοί από τους οποίους εκπροσωπούνται από συνδικάτα, έχουν ζητήσει μια εφάπαξ κυβερνητική δαπάνη 1,4 δισεκ. ευρώ ώστε οι μισθοί τους να αντιστοιχίσουν με αυτούς των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό θα έδινε επίσης τη δυνατότητα στους δασκάλους να δαπανούν λιγότερο χρόνο σε διοικητικά καθήκοντα.

Οι δάσκαλοι του Δημοτικού κερδίζουν κατά μέσο όρο 20% λιγότερα απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ο μέγιστος μισθός τους είναι περίπου 1.000 ευρώ χαμηλότερος.

Η έκκληση για υψηλότερους μισθούς υποστηρίζεται από πρόσωπα όπως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κλας Κνοτ, οι οποίοι έχουν καλέσει ολλανδικές εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς. Μέχρι στιγμής οι εκκλήσεις τους έχουν αγνοηθεί.