«Κάθε φορά που έμπαιναν στο δωμάτιο φορούσαν κουκούλες και μου τόνιζαν ότι θα έχω κακό τέλος» ήταν τα πρώτα λόγια που είπε στην κατάθεσή του στην Αστυνομία ο επιχειρηματίας Μανώλης Λεμπιδάκης.

Οι αξιωματικοί, γνωρίζοντας την κατάστασή του ύστερα από έξι μήνες ομηρείας, απέφυγαν τις πολλές ερωτήσεις. Σύντομα αναμένεται να κληθεί ξανά προκειμένου να δώσει όσο πιο πολλές λεπτομέρειες μπορεί για τους δράστες και τον ρόλο τους, καθώς και να αναγνωρίσει φωνές. Οι πρώτες πάντως αποκαλύψεις που έκανε ήταν συγκλονιστικές. «Πάντα με είχαν δεμένο με αλυσίδα στο χέρι ή στο πόδι σαν σκυλί». Πρόσθεσε δε ότι όταν έμπαιναν στο κρησφύγετο φορούσαν κουκούλες. Συνήθως στο δωμάτιο ομηρείας του έμπαιναν δύο κουκουλοφόροι, ενώ συχνά άκουγε συνομιλίες πίσω από ένα πρόχειρο παραβάν.

Οι απαγωγείς, όπως κατέθεσε, του άλλαζαν συνεχώς κρησφύγετα για να μην εντοπισθεί. Τον είχαν μεταφέρει σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς χώρους και σε αυτόν που τον εντόπισαν οι αστυνομικοί στην τελική έφοδο ήταν ο έκτος. «Οταν μου άλλαζαν κρησφύγετα, μου φόραγαν κουκούλα, με έβαζαν σε ένα αυτοκίνητο και δεν έβλεπα ούτε πού έμπαινα ούτε πού με πήγαιναν».

Ο επιχειρηματίας πρόσθεσε ότι οι απαγωγείς δεν άσκησαν σωματική βία εις βάρος του. Στην περίπτωση των δυο βίντεο που γυρίσθηκαν από τους απαγωγείς για να δώσουν απόδειξη ζωής στην οικογένειά του, όπως είπε, του «υπαγόρευαν» να πει όσα φαινόταν να ισχυρίζεται. Οπως είπε, τα βίντεο που έστειλαν στην οικογένειά του τα είχαν γυρίσει στα κρησφύγετα, όπου ένας από τους δράστες «κρατούσε την κάμερα και μου έλεγε τι να πω».

Μετά την πρώτη κατάθεση στην Αστυνομία ο επιχειρηματίας επέστρεψε σπίτι του για να συνέλθει από τη μεγάλη ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς φρόντισαν να παρέχουν τροφή στον απαχθέντα – κρατούμενο ακόμα και τρεις φορές την ημέρα.

ΜΙΑ «ΦΥΛΑΚΗ» 4 ΧΛΜ. ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ. Στο μεταξύ, αστυνομικοί της Σήμανσης «σαρώνουν» σπιθαμή προς σπιθαμή τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον πρώτο όροφο της μάντρας αυτοκινήτων όπου κρατείτο όμηρος ο επιχειρηματίας. Κάθε στοιχείο, κάθε ίχνος μπορεί να είναι πολύτιμο στην εξέλιξη των ερευνών, ώστε με την σύγκριση DNA να διευρυνθεί ο κύκλος των εμπλεκομένων σε όλα τα στάδια της απαγωγής.

Η επιλογή της μάντρας αυτοκινήτων ώστε να χρησιμοποιηθεί ως «κρατητήριο» για τον απαχθέντα δεν ήταν τυχαία. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στον παράλληλο της Εθνικής Οδού Χανίων – Ρεθύμνου, κοντά σε κέντρα διασκέδασης, σε πολυσύχναστο σημείο, ακριβώς για να μην κινεί υποψίες και να μην υπάρχει δυνατότητα τυχαίου εντοπισμού.

Οι απαγωγείς είχαν προνοήσει και διεξόδους διαφυγής, ωστόσο δεν πρόλαβαν να τις χρησιμοποιήσουν γιατί αιφνιδιάσθηκαν και η αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε για τη σύλληψη άλλων μελών ήταν συντονισμένη και πραγματοποιήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση στο νησί την καλοκαιρινή σεζόν λειτούργησε ανασταλτικά για την τελική επιχείρηση της Αστυνομίας. Οι αστυνομικές Αρχές στον σχεδιασμό τους είχαν συμπεριλάβει τα πάντα και γι’ αυτό περίμεναν να ηρεμήσει η περιοχή για να επέμβουν.