Σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον φόρων και εισφορών ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες αποφασίζουν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, να κλείσουν τα βιβλία τους και το μπλοκάκι τους.

Η διακοπή εργασιών στην Εφορία με βάση τον πραγματικό χρόνο θα πρέπει να γίνει μέσα σε 30 ημέρες. Ως ημερομηνία διακοπής στη σχετική δήλωση θα αναγράφεται ο πραγματικός χρόνος παύσης των εργασιών τους. Οταν η δήλωση διακοπής εργασιών υποβάλλεται πέραν της ως άνω προθεσμίας είναι εκπρόθεσμη και επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Για παράδειγμα, όσοι υποβάλουν τώρα δηλώσεις διακοπής εργασιών με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2016 θεωρούνται εκπρόθεσμες και επιβαρύνονται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Η διαδικασία της «Διακοπής των εργασιών» της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτεί μια σειρά από δικαιολογητικά, ενώ θα πρέπει να περάσετε από αρκετά τμήματα της ΔΟΥ.

Πιο συγκεκριμένα:

1 Η διαδικασία γίνεται στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ. Απαιτείται φυσική παρουσία με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή εξουσιοδοτημένο άτομο με εξουσιοδότηση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής σας από ΚΕΠ ή Αστυνομία.

2 Συμπλήρωση του εντύπου Μ4. Θα συμπληρώσετε προσωπικά στοιχεία και την αιτία της διακοπής όπου μπορείτε να αναγράψετε απλώς «παύση εργασιών». Για να είναι εμπρόθεσμη η δήλωση διακοπής εργασιών, η ένδειξη «Ημερ/νία Διακοπής» δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 30 ημερών από την ημέρα της επίσκεψής σας στη ΔΟΥ, για τη δήλωση της διακοπής.

3 Ο υπάλληλος στο Μητρώο, όπου κατατίθεται το έντυπο Μ4, ελέγχει τα στοιχεία. Δίνει στον φορολογούμενο ένα έντυπο με το οποίο θα πρέπει να περάσει από διάφορα τμήματα της εφορίας για τις απαραίτητες υπογραφές. Επίσης θα πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο Β1 για τα τιμολόγια κ.λπ. Στα τμήματα της ΔΟΥ που θα επισκεφθείτε είναι πιθανόν να περιλαμβάνεται και το Τμήμα Ελέγχου της ΔΟΥ, όπου μπορεί να ζητηθεί να συμπληρώσετε μια υπεύθυνη δήλωσή του με τα παρακάτω δεδομένα: «ότι κατά την ημέρα αυτή η επιχείρηση δεν διαθέτει πάγια στοιχεία και η επιχείρηση επίσης ΔΕΝ διαθέτει επαγγελματικό αυτοκίνητο» όπως επίσης και «η επιχείρησή μου…… οδός…… ΑΦΜ…… ΔΟΥ… διακόπτει οριστικά την λειτουργία της στις…… και στα στοιχεία & βιβλία της επιχείρησης που διέκοψα θα βρίσκονται επί της οδού……».

4 Μετά τις υπογραφές που θα πάρετε από τα τμήματα καταλήγετε και πάλι στο Τμήμα Μητρώου, όπου γίνεται η διακοπή των εργασιών και λαμβάνετε τη σχετική Βεβαίωση Διακοπής.

Σημειώστε ακόμη ότι:

n Σε περίπτωση διακοπής ατομικής επιχείρησης που χρησιμοποιούσε ταμειακή μηχανή (ΦΤΜ) ή φορολογικό μηχανισμό, θα απαιτηθεί πριν από την επίσκεψή σας στη ΔΟΥ να καλέσετε τεχνικό (από την εταιρεία που την προμηθευτήκατε) να κάνει ανάγνωση της μνήμης της και μετά να δηλώσετε τη διακοπή της ΦΤΜ στο Taxis.

n Επίσης για τη ΦΤΜ θα χρειαστεί να κάνετε αυτοπαράδοση, γιατί είναι πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί από το Τμήμα Ελέγχου της ΔΟΥ το σχετικό παραστατικό.