Θετικά σχολιάζει το αποτέλεσμα της συνάντησης της γερμανίδας καγκελαρίου και του γάλλου προέδρου ο βελγικός Τύπος, μετά τις δηλώσεις Μέρκελ για την ύπαρξη ευρείας συναίνεσης με τη Γαλλία για το μέλλον της Ευρώπης.

Η εφημερίδα L’ Echo επικεντρώνεται στην απάντηση της Ανγκελα Μέρκελ στις προτάσεις του Eμανουέλ Μακρόν, τις οποίες χαρακτήρισε «καλή βάση». Απάντηση την οποία, όπως τονίζει το δημοσίευμα, όλοι περίμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών και την αποδυνάμωση της καγκελαρίου.

Το Βερολίνο, ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, παραμένει επιφυλακτικό ως προς τις μορφές που θα μπορούσε να πάρει μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ενώ επισημαίνεται ότι δεν επέδειξαν όλοι τον ίδιο ενθουσιασμό για τις ιδέες του Mακρόν.

Η εφημερίδα Le Soir από την πλευρά της μιλά για επιθυμία των «28» να προωθήσουν την ψηφιακή ανάπτυξη. Κατά την εφημερίδα, η Ευρώπη υστερεί και το ζητούμενο είναι όχι τόσο το θέμα της φορολόγησης των κολοσσών του Διαδικτύου όσο το να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να ηγηθεί της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Σε σχέση με το δείπνο των ηγετών και την πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, φιλοξενεί δηλώσεις του βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, o οποίος, εμφανώς ικανοποιημένος από την ομιλία του γάλλου προέδρου, ισχυρίζεται ότι όσα είπε ο Mακρόν είναι αυτά που εδώ και καιρό υποστηρίζει το Βέλγιο, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα του επιθυμεί να παίξει ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και να βρίσκεται μέσα στο πιλοτήριο.

Υποστήριξη και από Αυστρία

«»Συνασπισμό των πρόθυμων» που θα υλοποιήσει τις πρόσφατες προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη, οι οποίες τυγχάνουν και της δικής του υποστήριξης», ζήτησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, καθώς «δεν επιτρέπεται να προσανατολιζόμαστε πάντα μόνο με τους πιο αργούς», όπως τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του από το Ταλίν στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Στις δηλώσεις του στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, ο Κρίστιαν Κερν σημείωσε πως στη δική του παρέμβαση υποστήριξε «με έμφαση» τις προτάσεις του γάλλου προέδρου για την ενίσχυση της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο του Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας.

«Επικράτησαν οι φωνές οι οποίες θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο, οι οποίες θέλουν αποφασιστική ευρωπαϊκή πολιτική για κοινή Ευρώπη» παρατήρησε ο αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας πως γίνεται «μία καλή αρχή» και πως «είναι ήδη αισθητό ότι με τον Εμανουέλ Μακρόν αλλάζει η διάθεση στην Ευρώπη».

«Το σχέδιο μίας Ευρώπης που προστατεύει, όπως το περιέγραψε ο Μακρόν, είναι ακριβώς αυτό που προσδοκούν οι άνθρωποι», πρόσθεσε.