«Κερδίσαμε- κερδίσαμε!». Τα λόγια είναι της Εφης Μουγγαράκη, στενής συνεργάτιδος της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Εφης Βλαζάκη που το απόγευμα της Τετάρτης βγήκε πανηγυρίζοντας από το αμφιθέατρο όπου συνεδρίαζε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να ανακοινώσει τα «χαρμόσυνα νέα» στους συγκεντρωμένους επί της οδού Μπουμπουλίνας. «Το Ελληνικό ανήκει στον λαό», απαντήσαν εν χορώ τα μέλη της ομάδας του αρχιτέκτονα Μπελαβίλα, που αντιστέκεται στην επένδυση, αλλά και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που είχαν τη συμπαράταση του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη. Ως εικόνα είναι δηλωτική του κλίματος που είχε εκθρέψει κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κοινό που πίστεψε – και πιστεύει – στην ακύρωση του έργου. Περισσότερη σημασία έχει όμως η ουσία της υπόθεσης, η οποία είναι ότι όσοι αντιδρούν στην επένδυση δείχνουν για την ώρα να κερδίζουν.

Τα δύο από τρία σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, ενόψει της επαναληπτικής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τη ερχόμενη Τρίτη, είναι αρνητικά. Σύμφωνα με την αναρτημένη ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, το θέμα θα εισαχθεί ως «έγκριση ή μη της κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης». Ενώ δηλαδή μέχρι σήμερα, το κακό για την επένδυση σενάριο αφορούσε την εισήγηση των διευθύνσεων για κήρυξη μόνο 13 σημείων ως αρχαιολογικών (αμαξοστάσιο τραμ, λόφος Χασάνι, κ.λπ.), τώρα τα μέλη του ΚΑΣ καλούνται να τοποθετηθούν επί της πρότασης κήρυξης ολόκληρου του πρώην αεροδρομίου, αλλά και έκτασης των όμορων δήμων.

Για τον επενδυτή ωστόσο κανένα από τα δύο σενάρια δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Η άποψή του, όπως έχει μεταφερθεί στους αρμόδιους υπουργούς, είναι ότι είτε το 50%, είτε το 30%, είτε το 10% της έκτασης, κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, το έργο υπονομεύεται. Επιμένει ότι η σύναψη του μνημονίου μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και της Ελληνικόν ΑΕ για τις πρόνοιες που αυτός θα λαμβάνει όταν εντοπίζονται αρχαία έγινε ακριβώς για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, δηλαδή να μη δεχτεί το ΚΑΣ καμία κήρυξη αρχαιολογικών ζωνών, κάτι που όμως αυτή τη στιγμή φαντάζει απίθανο.

ΚΑΥΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κολασμένη για την επένδυση. Τη Δευτέρα η Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων ανακοινώνει την απόφαση για το περίφημο «δάσος» των 37 στρεμμάτων, και ακολουθεί τη Τρίτη το ΚΑΣ. Παρά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίων υπουργών (Πιτσιόρλας, Σπίρτζης) για πλήρη στήριξη στην επένδυση, η κυβέρνηση δεν έχει αδειάσει τη Βλαζάκη. Φαίνεται σαν τα πιστεύω της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ να απηχούν αυτό που έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της όλη η κυβέρνηση, ότι πρέπει να κηρυχθούν αρχαιολογικά τμήματα του Ελληνικού.