Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε και όσο ενθουσιασμό και χαρά έδωσε στους λάτρεις του αθλήματος ο απροσδόκητος θρίαμβος της Σλοβενίας, άλλο τόσο προβληματισμό προκάλεσε για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Οπως συμβαίνει ανέκαθεν με τον άνθρωπο, έτσι και ο φίλαθλος λατρεύει τις ιστορίες με –αθλητικούς –Δαβίδ, αρκεί βέβαια ο Γολιάθ να μην είναι η ομάδα ή ο αθλητής που υποστηρίζει. Σε ό,τι αφορά την Εθνική, ο σκεπτικισμός που κυριαρχεί δεν οφείλεται τόσο στο αποτέλεσμα ή το μπάσκετ που παρουσίασε η ομάδα του Κώστα Μίσσα, αλλά στην έλλειψη προγραμματισμού, τη διαχείριση κρίσεων, τις έριδες στο εσωτερικό της ομάδας και τη γενική εικόνα της ομάδας, η οποία ήταν τουλάχιστον προσβλητική για τη λαμπρή ιστορία της.

Με εξαίρεση την αγωνιστική αντίδραση στα δύο νοκάουτ ματς της Κωνσταντινούπολης, στην αναπάντεχη νίκη-πρόκριση εις βάρος της Λιθουανίας και τον προημιτελικό με τη Ρωσία, όλα τα υπόλοιπα για την εθνική ομάδα ήταν στραβά κι ανάποδα. Από τον τρόπο που κατέληξε η ομοσπονδία στον επονομαζόμενο «Στρατηγό» αλλά κατ’ ουσίαν πιστό στρατιώτη του ελληνικού μπάσκετ και της ΕΟΚ Κώστα Μίσσα για την τεχνική ηγεσία της ομάδας, την υπόθεση Γιάννη Αντετοκούνμπο και την «ατυχή» διαχείριση από πλευράς ομοσπονδίας, τα επεισόδια, την έλλειψη διάθεσης και μαχητικότητας της ομάδας στα ματς του Ελσίνκι, τις άστοχες δηλώσεις Μίσσα (από τον οποίο τώρα, που τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, περιμένουμε να δούμε πόσα και τι έχει να αποκαλύψει από εκείνα που δεσμεύτηκε να πει μετά το τέλος της διοργάνωσης)… Ολα αρνητικά! Και πρωτοφανή για το ελληνικό μπάσκετ! Σε βαθμό που θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να αναζητούν τα αίτια προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Προγραμματισμός

Η εθνική ομάδα έπρεπε να βρει άμεσα νέο προπονητή, καθώς η FIBA επανέφερε τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα οποία αρχίζουν σε δύο μήνες, και η χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα της ΕΟΚ Τάκη Τσαγκρώνη για ανάθεση της ομάδας στον Θανάση Σκουρτόπουλο και παραμονή του Κώστα Μίσσα σε ρόλο συμβούλου δείχνει ότι στην ομοσπονδία βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο χρόνος είναι πιεστικός. Με το «απαγορευτικό» από τις ομάδες του ΝΒΑ και την κόντρα με την Ευρωλίγκα, οι «δεξαμενές» παικτών απ’ όπου μπορεί να αντλήσει παίκτες η εθνική ομάδα είναι περιορισμένες. Ομως εκείνο που προέχει είναι να αποκτήσει η Εθνική κανόνες που θα θέσουν από κοινού ομοσπονδία και προπονητής. Η στήριξη στον προπονητή και τον ρόλο του, η πειθαρχία και η σωστή νοοτροπία πρέπει να είναι «κόκκινες γραμμές». Διαφορετικά τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη… Είναι μπροστά μας πάντως.

Το μυστικό της Ρόδου

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (φωτογραφία) έχει αναγεννηθεί! Σκοράρει με τη φανέλα της ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Το γκολ μάλιστα με τη Ριέκα, με χτύπημα φάουλ, ο παίκτης των Κιτρινόμαυρων το αφιέρωσε στο πιο «γλυκό» πόδι της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Βασίλη Τσιάρτα.

«Μου έδωσε κάποιες συμβουλές που με βοήθησαν να δουλέψω τα χτυπήματά μου και να τα βελτιώσω» είπε μεταξύ άλλων ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Τι και πώς ακριβώς συνέβη;

Το μυστικό του «Λάζου» βρίσκεται στη Ρόδο. Εκεί όπου βρέθηκε ο Βασίλης Τσιάρτας στις αρχές Ιουλίου για να λάβει μέρος στη σχολή προπονητών UEFA Pro. Στο νησί έκανε τις οικογενειακές διακοπές του ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο παίκτης της ΑΕΚ επεδίωξε συνάντηση με τον Τσιάρτα και τους Καραγκούνη, Γκούμα, που επίσης παρακολούθησαν τα μαθήματα της σχολής, και δείπνησαν παρέα.

Ο Τσιάρτας μάλιστα, όταν δραστηροποιούνταν ως μάνατζερ, είχε προσπαθήσει να υπογράψει τον Χριστοδουλόπουλο στη Βιγιαρεάλ, αλλά τελευταία στιγμή η συμφωνία δεν ευοδώθηκε. Ετσι, εκείνο το βράδυ στη Ρόδο, ο διεθνής μέσος βρήκε την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις στον Τσιάρτσα για τα χτυπήματα των «στημένων». Ο πρωταθλητής Ευρώπης 2004 με την εθνική ομάδα τού μίλησε για τα σημαιάκια των κόρνερ και πώς μπορεί να ερμηνεύει την κίνησή τους, τον βρεγμένο αγωνιστικό χώρο ή τη λάσπη και άλλα που έδωσαν κίνητρο στον Χριστοδουλόπουλο να δουλέψει σε αυτά και να δει άμεσα αποτελέσματα. Προς τιμήν του ανέφερε τον συμβουλάτορα και του αφιέρωσε και το γκολ στη Ριέκα.

Διαψεύδουν

Κατηγορηματικά διαψεύδουν από την οικογένεια Βαρδινογιάννη κάθε σενάριο που θέλει μέλος της οικογένειας να εμπλέκεται με τα κοινά του Παναθηναϊκού. Είτε με την κίνηση PAO Foundation που εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είτε με άλλον τρόπο, κανείς από την οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν έχει την πρόθεση να εμπλακεί με τον Παναθηναϊκό. «Για εμάς ο Παναθηναϊκός, σε ό,τι αφορά τη διοίκησή του και την ενεργή ενασχόληση, τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα» έλεγε χθες ο Γιώργος Βαρδινογιάννης σε ανθρώπους που ρώτησαν για το ενδεχόμενο ο γιος του Νίκος να αναλάβει ρόλο στη διοίκηση της ΠΑΕ.

Νέα εμπόδια;

Στη συνεδρίαση για το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ σήμερα οι εκπρόσωποι των ομάδων θα κληθούν να πάρουν απόφασηγια την αποδοχή ή την απόρριψητης προσφοράς από την ΕΡΤ,που μαθαίνω ότι ανέβηκε περίτα 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά και γιατον επιμερισμό του τελικού ποσού. Υπάρχουν ΚΑΕ που σκοπεύουννα ζητήσουν τροποποίησητων αναλογιών κι αυτό θα δημιουργήσει νέα εμπόδια…

Κουίζ

Μια παρουσία με ξεχωριστή σημασία σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε κάποιον από τους φιλικούς αγώνες μπάσκετ. Προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών, με κάποιους εξ αυτών να μην το κρύβουν και να επιδιώκουν τετ α τετ με το εν λόγω πρόσωπο. Προφανώς εξαιτίας διαμάχης, που πρόσφατα είχε απασχολήσει τον Τύπο, έγινε προσπάθεια να δοθεί τόπος στην οργή και να λήξει το θέμα χωρίς να τραβήξει περαιτέρω. Ποιο είναι το πρόσωπο και ποιοι έσπευσαν να του μιλήσουν;