Οτι κρύβεται πίσω από τη διαιτησία για να μην εκδώσει τις άδειες για το έργο των Σκουριών κατηγορεί η Ελληνικός Χρυσός το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επαναφέροντας το θέμα, λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε θέσει την περασμένη εβδομάδα.

Σε νέα της ανακοίνωση, η θυγατρική της καναδικής εταιρείας υπενθυμίζει ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και διαχωρίζει πλήρως τη χορήγηση των επίμαχων αδειών από τη διαιτησία. «Στην πραγματικότητα η διαιτησία δεν αφορά το συγκεκριμένο έργο», όπως επισημαίνει η Ελληνικός Χρυσός, «παρά το εργοστάσιο μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι και για να λειτουργήσει θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα τόσο του μεταλλείου της Ολυμπιάδας όσο και εκείνου των Σκουριών». Στην πράξη, το μήνυμα που στέλνει η θυγατρική της Eldorado Gold είναι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τα όσα είχε υποστηρίξει στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Δευτέρας ο διευθύνων σύμβουλός της Τζορτζ Μπερνς. Σε εκείνη τη συνέντευξη ο καναδός μάνατζερ είχε θέσει ως προθεσμία για τη χορήγηση όλων των εκκρεμουσών αδειών προς την εταιρεία, μεταξύ των οποίων και αυτές για τις Σκουριές, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα ανασταλούν οι εργασίες της Eldorado στην Ελλάδα.

Τρεις ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, η εταιρεία επανήλθε στο θέμα, επισημαίνοντας ότι οι εκκρεμότητες παραμένουν, αφού οι άδειες που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσαν μόνο την Ολυμπιάδα και όχι το βασικό ζητούμενο που ήταν και παραμένει το μεταλλείο στις Σκουριές. Εδώ εκκρεμεί ένα πακέτο αδειών, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, δίχως την οποία η λειτουργία του έργου καθίσταται αδύνατη.

«Δεν υπάρχει κανένας νομικός ή συμβατικός λόγος για τη μη έκδοση αδειών για το έργο των Σκουριών» αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία και επισημαίνει ότι η χορήγησή τους είναι απολύτως νόμιμη, αφού όλες οι απαραίτητες ενέργειες έχουν ήδη εκπληρωθεί. Σύμφωνα με μια ανάγνωση, η νέα ανακοίνωση θα μπορούσε να εντάσσεται σε μια πολιτική πίεσης προς το ΥΠΕΝ να εκδώσει, έστω και στο παρά πέντε, τις άδειες για τις Σκουριές. Σε κάθε πάντως περίπτωση, η διοίκηση και οι μέτοχοι της μητρικής Eldorado Gold θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά τούς εμπαίζει, κερδίζει χρόνο και επιδιώκει μέσω της διαιτησίας να απεκδυθεί της όποιας πολιτικής ευθύνης για τις καθυστερήσεις.