Επικοινωνιακή αντεπίθεση έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορεί από το πληγωμένο επενδυτικό της γόητρο και ενώ η υπόθεση Eldorado Gold διεθνοποιείται ολοένα και περισσότερο. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί μέχρι και στο αυριανό Eurogroup ως παράδειγμα προς αποφυγή, ενώ θέση υπέρ της εταιρείας πήρε χθες η κυβέρνηση του Καναδά.

Η επιχείρηση «ρελάνς» του Αλέξη Τσίπρα περιελάμβανε χθες από συνεδρίαση της Task Force για την προώθηση των επενδύσεων, υπό την προεδρία μάλιστα του ίδιου, ραντεβού κυβερνητικών αξιωματούχων με τους πρεσβευτές Ολλανδίας και Γερμανίας για τις επενδύσεις, μέχρι τον επικοινωνιακό ελιγμό του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος ξεκίνησε σιγά σιγά να χορηγεί στην Eldorado Gold κάποιες από τις απαιτούμενες άδειες για την εξόρυξη του χρυσού, όχι όμως και τις επίμαχες για τις Σκουριές.

Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μαζέψει την ολοένα και μεγαλύτερη ζημιά της σύγκρουσης με την Eldorado Gold, ο υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που συναντήθηκε χθες με τους εξοργισμένους μεταλλωρύχους (προηγήθηκαν επεισόδια με τα ΜΑΤ), υπέγραψε δύο από τις απαιτούμενες άδειες, ανάμεσα στις οποίες και αυτή για τη μονάδα εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Επέμεινε ωστόσο ότι η τύχη της κρίσιμης άδειας για τις Σκουριές παραπέμπεται στη διαιτησία, η οποία και πρόκειται να διαρκέσει τρεις μήνες. Ερωτηθείς τι θα κάνει εφόσον ζητηθεί συνάντηση μαζί του από την πλευρά της εταιρείας, απάντησε ότι φυσικά και αυτή θα πραγματοποιηθεί.

«Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίληση του θέματος, ωστόσο συνεχίζουμε να αναμένουμε τις υπόλοιπες άδειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Eldorado Τζορτζ Μπερνς. Προσθεσε ότι ο διάλογος θα ήταν προτιμότερος από την προσφυγή στη δικαιοσύνη και τη διατησία, επανέλαβε ωστόσο ότι ακόμη και μια τέτοια εξέλιξη θα καταδείξει ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα τη νομοθεσία.

Σε αυτό το επικοινωνιακό ράλι που μαρτυρά αγωνία για την τροπή των εξελίξεων εντάσσεται και η συνεδρίαση της Task Force με αντικείμενο την πορεία επένδυσης της Total (δύο οικόπεδα ανοικτά Κέρκυρας), του Ελληνικού, της Eldorado Gold και της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία πέφτουν σήμερα στη Κέρκυρα οι υπογραφές, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του ιταλού ομολόγου του Πάολο Τζεντιλόνι. Το πόσο φτωχό είναι το καλάθι του σημερινού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας φαίνεται από το αντικείμενο των τεσσάρων προς υπογραφή συμφωνιών. Εκτός της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane (FS) έναντι 45 εκατ. ευρώ, οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τη διακήρυξη συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα για την προώθηση των αγωγών φυσικού αερίου East Med, Greek Stream, IGB, το πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας και το μνημόνιο συνεργασίας για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ. Την ίδια στιγμή, κάθε μέρα που περνά η σκιά της υπόθεσης Eldorado Gold πέφτει όλο και πιο βαριά στο φιλοεπενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης. Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Bloomberg ότι η περίπτωση της Eldorado Gold θα τεθεί στο αυριανό Eurogroup ως παράδειγμα προς αποφυγή για το τι δεν πρέπει να κάνει μια χώρα όταν θέλει να προσελκύσει επενδύσεις. Θέση πήρε, μέσω Bloomberg, και ο καναδός υπουργός Εμπορίου Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν, λέγοντας «είναι δουλειά μου να υποστηρίζω τα συμφέροντα των καναδικών εταιρειών όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις που είτε είναι άδικες είτε θέτουν σε αμφισβήτηση τη μεταχείριση που έχουν οι καναδικές εταιρείες».

Αναζητώντας το μαγεμένο δάσος

Σε ένα άλλο μέτωπο, εκείνο του Ελληνικού, η συνεδρίαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων του Δασαρχείου Πειραιά δεν κατέληξε χθες σε απόφαση αν τα 37 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο είναι ή όχι δασικά. Το μόνο που αποφασίστηκε είναι ότι σήμερα κλιμάκιο της επιτροπής θα επισκεφθεί τον επίμαχο χώρο στο παραλιακό μέτωπο του πρώην αεροδρομίου για να πραγματοποιήσει αυτοψία προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα. Η επιτροπή έδωσε περιθώριο στα εμπλεκόμενα μέρη να καταθέσουν, εφόσον θέλουν, συμπληρωματικά στοιχεία μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Η απόφαση αναμένεται εντός του μήνα.