Πολλές φορές έχει ακουστεί – εξαγγελθεί ότι όλοι οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από έναν δίκαιο φόρο υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Πολλές φορές θα πείτε, έχοντας εκατό τοις εκατό δίκιο, όμως αντί για κατάργηση των σε διάφορα νομοθετήματα διάσπαρτων επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία, είδαμε αυτές να παραμένουν και παράλληλα να επιβάλλεται και ο ΕΝΦΙΑ, ένας φόρος ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλές στρεβλώσεις, ειδικά εις βάρος της αστικής ιδιωτικής περιουσίας, η οποία «θυσιάζεται» γιατί οι ιδιοκτήτες της δεν μπορούν να κόψουν την Ελλάδα στη μέση στο πλαίσιο ασκήσεων επαναστατικής γυμναστικής.

Είναι γνωστό στους πάντες ότι η φορολογία της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα έχει περάσει από πολλά κύματα. Ποιος/α δεν θυμάται τον ΦΑΠ, το ΕΤΑΚ, τον ΦΜΑΠ, το λόγω αυξημένων δημοσιονομικών αναγκών ΕΕΤΗΔΕ ή χαράτσι, το οποίο κορυφαίος υπουργός της τότε κυβέρνησης παρομοίασε ως το «ελάχιστο μηδαμινό ασφάλιστρο κινδύνου για τις περιουσίες» που πρέπει να καταβάλει όποιος έχει ακίνητη περιουσία, αν θέλει να προστατευθεί η αξία των ακινήτων του και να υπάρξει ξανά αγορά στα ακίνητα, όπου στη συνέχεια άλλαξε όνομα και έγινε ΕΕΤΑ, παραμένοντας χαράτσι εισπραττόμενο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ μέχρι την έναρξη ισχύος του ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά την κατάργησή του και την αντικατάστασή του από άλλον δικαιότερο φόρο, όπως συχνά – πυκνά ακούμε από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της συμπολίτευσης, απλά υπενθυμίζω ότι όταν το 2013 κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, οι νυν κυβερνητικοί εταίροι ανακοίνωναν: «Το χαράτσι, ένας πάλαι ποτέ «προσωρινός» φόρος, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά μονιμοποιείται και επεκτείνεται» έλεγε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η δήθεν δικαιότερη φορολόγηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη κοροϊδία της συγκυβέρνησης…» έλεγε η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται. Καταργείται» έλεγε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα, βέβαια, που αυτοί αποτελούν τη συγκυβέρνηση και τα 2,65 δισ. απόδοση του συγκεκριμένου φόρου είναι ευπρόσδεκτα, οι ανακοινώσεις αυτές έχουν ξεχαστεί, όπως έχουν ξεχαστεί και μια σειρά από πρωτοσέλιδα που μιλούσαν για «κοινωνική απαίτηση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» ή «στην κόλαση του ΕΝΦΙΑ» κ.λπ. Συμπέρασμα; Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος αποδοτικός, δεν καταργείται. Παραμένει, Λωτοφάγοι…

Ο Γιώργος Α. Κορομηλάς είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών