«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημειώνεται μία θετική δυναμική στο ζήτημα της ανεργίας, το οποίο,ωστόσο,παραμένει το βασικό κοινωνικό πρόβλημα της χώρας» δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ1.

Όπως είπε, το ποσοστό της ανεργίας, για τον Απρίλιο του 2017,ανήλθε στο21,7%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «πέντε μονάδες κάτω από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση». Τόνισε δε ότι, από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, πουαποτυπώνει το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης (προσλήψεις-αποχωρήσεις),καταγράφεται θετικό ισοζύγιο κατά 260.000 θέσεις εργασίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

«Από τη στιγμή που αναλάβαμε, μέχρι τώρα φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχει μία θετική δυναμική. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο και δεν εντείνουμε τις προσπάθειές μας»σημειώνει η υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενη στις ενέργειες που υλοποιεί το υπουργείο για την περαιτέρωαποκλιμάκωση της ανεργίας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο τρόπος που δρούμε,είναι τριπλός».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «το πρώτο και βασικό είναι η οικονομία», προσθέτονταςότι απαιτείταιμία σταθερή οικονομία και σταθερές συνθήκες οικονομικού κλίματος.

«Ο δεύτερος τρόπος είναι τα προγράμματα που εκπονούμε για την ανεργία, τα οποία βασίζονται στα αποτελέσματα του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται στους νέους και στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή μακροχρόνια ανέργους και ανθρώπους σχετικά μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι θα ήταν πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ότι περίπου το 35% των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτά τα προγράμματα, μετά βρίσκουν μία θέση πλήρους απασχόλησης. Αυτό δείχνει ότι είναι σε καλή κατεύθυνση αυτά τα προγράμματα.

Ο τρίτος άξονας είναι μέσα από τις παρεμβάσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για να καταπολεμήσουμε την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία» ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις και τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας.