Την ώρα που «έλιωνε» στο γυμναστήριο στο Μιλγουόκι μαζί με τον αδελφό του, έφθασε η προσφορά που αποφάσισε ο Παναθηναϊκός να του καταθέσει εκτιμώντας τις ικανότητές του, αξιολογώντας το κίνητρό του και επενδύοντας στο ελληνικό στοιχείο. «Τι λες κι εσύ;» ήταν το –κατά βάση ρητορικό –ερώτημα που έθεσε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Θέλει και ρώτημα; Είναι η ευκαιρία να παίξεις Ευρωλίγκα και να δείξει ότι αξίζεις να παίζεις εκεί, θα είσαι στην Αθήνα, θα είσαι στον Παναθηναϊκό και θα είσαι με καλό προπονητή. Θέλει και ρώτημα;» ήταν περίπου τα λόγια του Greek Freak στον Θανάση Αντετοκούνμπο λίγο πριν γίνει Green Freak, όπως ευελπιστούν οι Πράσινοι ότι θα παρουσιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια στο ΟΑΚΑ!

Ο πρώην παίκτης της Ανδόρας και των Νικς είναι η τέταρτη μεταγραφική κίνηση των νταμπλούχων, που έχουν προσθέσει ήδη τους Λεκαβίτσιους, Ογκαστ και Βουγιούκα, συμπληρώνοντας το βάθος του ρόστερ τους και αφήνοντας τις «μεγάλες» –όπως αναμένονται –κινήσεις για το τέλος. Η αγορά φέτος, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους είναι στεγνή και η Ελλάδα λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων και των capital controls δεν είναι προτεραιότητα για τους ξένους. Οπότε ο Παναθηναϊκός δεν έχει μπροστά του την πληθώρα των επιλογών για τον αντι-Τζέιμς που αναζητά, ενώ περιμένει να διαπιστώσει τι θα γίνει με τον Κρις Σίγκλετον, ο οποίος έχει διορία έως τις 20/7 να βρει εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ και στα αφτιά του ηχούν δυνατά σειρήνες από τη Μόσχα.

Με αυτά τα δεδομένα ο Παναθηναϊκός και ο Τσάβι Πασκουάλ έσπευσαν να κλείνουν το ρόστερ έχοντας πάντα συγκεκριμένα κριτήρια. Οι προσθήκες να φέρνουν στο ΟΑΚΑ περισσότερη δημιουργία, καλύτερη ποιότητα, να αυξάνουν τα αθλητικά προσόντα, να ενισχύουν το ελληνικό στοιχείο, να δημιουργούν ισορροπημένο ρόστερ, να πολλαπλασιάζουν τις επιλογές (και το rotation) του καταλανού προπονητή. Ολα αυτά (δύσκολο) ή κάποια από αυτά.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο διαθέτει πολλά από τα παραπάνω στοιχεία. Είναι Ελληνας, έχει κίνητρο, διαθέτει σπάνια αθλητικά χαρίσματα, μπορεί να κερδίσει μπάλες (άρα να δώσει κατοχές στον ΠΑΟ), να παίξει σκυλίσια άμυνα και να τον εμπιστευτεί ο προπονητής. Για αυτούς τους λόγους ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε για δύο χρόνια (1+1) για περίπου 700.000 ευρώ! Επόμενος στόχος του ΠΑΟ φαίνεται πως είναι ο Στράτος Περπέρογλου, στον οποίο οι Πράσινοι θα καταθέσουν τις προσεχείς ημέρες την επίσημη πρότασή τους.