«Πλήγμα για την ίδια την Δημοκρατία» χαρακτηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς τις «απαράδεκτες κυβερνητικές πρακτικές και τις καθημερινές, πλέον, επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη».

Όπως αναφέρεται σε απόφαση που εγκρίθηκε μετά από τη χθεσινή συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ «ο τρόπος αντιμετώπισης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια οδηγεί στην αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών που προφανώς δεν συνάδει με τη δημοκρατία».

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ η τοποθέτηση της, έως πριν λίγες μόνο ημέρες, προέδρου του Αρείου Πάγου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου στις κυβερνητικές πρακτικές».

«Δυστυχώς για την χώρα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η λογική “κατάληψης” και “ελέγχου” των θεσμών. Ο χώρος μας είναι απέναντι σε αυτήν την πολιτική η οποία δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε προοδευτική αλλά βαθιά καθεστωτική και συντηρητική» τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά η ΔΗΜΑΡ χαιρετίζει τη θετική απήχηση του Συνεδρίου, το οποίο άνοιξε «νέα σελίδα στην πορεία ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου».

Επαναλαμβάνει παράλληλα τη «σταθερή της θέση» επίσης ότι πρέπει να προηγηθεί το Ιδρυτικό Συνέδριο του ενιαίου κόμματος πριν από την εκλογή επικεφαλής του από την βάση.

Σημειώνει πάντως ότι «αν προχωρήσουμε πάντως με την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή πρώτα με εκλογή επικεφαλής από την βάση και μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο, και ιδίως εφόσον τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα έχουν μεταξύ τους διαφορετική άποψη για την μορφή του φορέα, η απόφαση του Συνεδρίου προβλέπει ότι θα ακολουθηθεί μία συλλογική διαδικασία λήψης απόφασης».

«Η πρόταση μας είναι στο τραπέζι και είναι συγκεκριμένη: Η βάση όλης της κεντροαριστεράς να αποφασίσει για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα» αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.