Σε μία σύνοδο αντιπαραθέσεων, όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν το διεθνές εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, στο Αμβούργο, βρίσκονται για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αμφότεροι οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους που βρίσκονται στο ναδίρ μετά την κρίση στην Ουκρανία, τον πόλεμο στη Συρία, αλλά και τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου (7-8 Ιουλίου). Ο Πούτιν έφθασε μία ημέρα πριν στο Αμβούργο, ενόσω η πορεία «Καλωσήλθατε στην κόλαση» κλόνιζε τη γερμανική πόλη και είχε ως αποτέλεσμα 76 αστυνομικοί να τραυματιστούν. Το πρωί της Παρασκευής, η ένταση συνεχίστηκε στο Αμβούργο όταν διαδηλωτές πυρπόλησαν κυρίως αυτοκίνητα της γερμανικής αστυνομίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στο Twitter.

Μέχρι στιγμής, λίγες λεπτομέρειες γύρω από αυτή τη συνάντηση έχουν γίνει γνωστές. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα, πρόκειται να συναντηθούν για περίπου μία ώρα το απόγευμα. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία συνάντηση, η οποία δεν θα υπερβεί το μισάωρο. Αγνωστο επίσης παραμένει εάν Τραμπ και Πούτιν θα μιλήσουν στη συνέχεια στους δημοσιογράφους.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται θα παρακολουθηθεί στενά. Κάθε έκφραση του προσώπου και χειρονομία θα αναλυθεί τόσο όσο και τα λεγόμενά τους, καθώς ο κόσμος θα προσπαθήσει να «διαβάσει» πώς θα τα πάνε Τραμπ – Πούτιν.

Στις ΗΠΑ υπάρχει η ανησυχία ότι ο αμερικανός πρόεδρος, νέος στο πεδίο της πολιτικής ο οποίος ακόμη τώρα αναπτύσσει την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία, θα είναι λιγότερο προετοιμασμένος από τον Πούτιν, που έχει αντιμετωπίσει τους δύο προηγούμενους αμερικανούς προέδρους και δεκάδες ηγέτες.

«Δεν υπάρχει τίποτα που το Κρεμλίνο θα ήθελε να δει περισσότερο από έναν αμερικανό πρόεδρο που θα συμβιβαστεί με μια χειραψία και ένα χαμόγελο και θα αποχωρήσει λέγοντας ότι είχε μια καταπληκτική συνάντηση με τον απόλυτο άρχοντα του Κρεμλίνου», εκτίμησε ο Άνταμ Σιφ, βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.