«Συνειδητό έγκλημα σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας» χαρακτηρίζει τα capital controls η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

«Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τότε που ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο κ. Βαρουφάκης έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls. Πρόκειται για συνειδητό έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς – όταν αποφάσιζαν το δημοψήφισμα και άφηναν την Ελλάδα, εκτός προγράμματος – ήξεραν πολύ καλά τις συνέπειες. Ήξεραν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και θα επιβάλουν τα capital controls» αναφέρει η ΝΔ.

Όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η επιβολή των capital controls «είχε ως συνέπεια:

* Να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση.

* Να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα των επιχειρήσεων και να χάσουν τη δουλειά τους πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

* Nα εξαϋλωθεί η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δις ευρώ), να υποστούν τεράστια ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και να επωμιστούν βαρύτατο κόστος οι φορολογούμενοι.

* Να καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία.

* Να συρρικνωθούν οι εξαγωγές.

* Να φρενάρουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό.

* Να απαξιωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών».

«Για όλα αυτά, οι υπαίτιοι οφείλουν να δώσουν – και θα δώσουν – λόγο» καταλήγει η Ν.Δ., υπενθυμίζοντας τη δέσμευσή της να προχωρήσει «στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες την αλήθεια».