Με την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο εναντίον της δεξιάς κυβέρνησης του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι συναντώνται την Τρίτη οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ και των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Πηγές του PSOE ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι υποστηρίζοντας ότι η συνάντηση αυτή είναι περισσότερο αναγνωριστική και πως ο Σάντσεθ προσβλέπει σε μία πιο εις βάθος συζήτηση των πολιτικών θεμάτων με τον Ιγκλέσιας σε μεταγενέστερη ημερομηνία, σύμφωνα με την «El Pais».

Ο Ιγκλέσιας, ο οποίος έτεινε κλάδο ελαίας στους Σοσιαλιστές από την πρώτη στιγμή της επανεκλογής του Σάντσεθ, θα προσέλθει στη συνάντηση χωρίς πρόθεση να τον πιέσει να συναινέσει σε μία σύντομη κατάθεση πρότασης μομφής και θα συμφωνήσει στις όποιες προτάσεις για κοινοβουλευτική συνεργασία με στόχο την ευρύτερη αντιπολιτευτική πολιτική, όπως σημειώνει η ηλεκτρονική εφημερίδα «El Publico».

Η τύχη της πρόσφατης μομφής που είχαν καταθέσει οι Podemos, την οποία δεν είχε στηρίξει ο μόλις εκλεγείς Σάντσεθ, και η βούλησή του να δώσει εκείνος, ως αξιωματική αντιπολίτευση, τον ρυθμό σε όποιες πρωτοβουλίες εναντίον του Ραχόι, αναγκάζουν τον Ιγκλέσιας σε τακτική αναμονής, καθώς οι παρούσες κοινοβουλευτικές ισορροπίες επιτρέπουν μόνον ευρείες συμμαχίες, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα όποια δράση.

Στη συνάντηση την Τρίτη, τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών αναμένεται να είναι η καταψήφιση του προϋπολογισμού που θα καταθέσει η κυβέρνηση, ως πρώτο βήμα για την ανατροπή της κυβέρνησης Ραχόι, αλλά μεταξύ άλλων και η διατλαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA), η διαπραγμάτευση για το ανώτατο όριο των κρατικών δαπανών, το ύψος των συντάξεων και της συμφωνίας για κατώτατο εγγυημένο μισθό, καθώς και η παιδική φτώχεια.

Οσο κι αν ο Ιγκλέσιας δείξει σεβασμό στους χρόνους του Σάντσεθ, ο οποίος ακόμη έχει να λύσει αρκετά εσωκομματικά προβλήματα, αναμένεται να του ζητήσει να καταψηφίσουν από κοινού στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη την κύρωση της CETA από την Ισπανία. Ο Ιγκλέσιας θα προσπαθήσει, σύμφωνα με την «El Publico», να πείσει τον Σάντσεθ να υπαναχωρήσει στην απόφασή του υπέρ της αποχής κατά την ψηφοφορία, τονίζοντας του πως μία αρνητική ψήφος στη CETA θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα της ρήξης του με την παλαιοκομματική γραμμή των Σοσιαλιστών, καθώς η προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή τους είχε ταχθεί υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας.

Αφότου εξελέγη ο Σάντσεθ, οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει ορισμένα μηνύματα, διαβιβάζοντας ο ένας στον άλλο την αμοιβαία βούληση να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους ενώπιον του κοινού στόχου να ανατρέψουν τον Ραχόι.

Ο Σάντσεθ ωστόσο εννοεί την προσπάθεια για ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης ως αποτέλεσμα μίας ακόμη ευρύτερης συνεννόησης, που θα περιλαμβάνει το κεντρώο κόμμα των Ciudadanos, με τον ηγέτη των οποίων Άλμπερτ Ριβέρα πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη.

Για τον λόγο αυτό, ο Σάντσεθ προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον Ιγκλέσιας με μικρές προσδοκίες, θέλοντας απλώς να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματός του και να διαπιστώσει τις προθέσεις των συνομιλητών του, με στόχο να προωθήσει όσο το ταχύτερο τα μέτρα της ατζέντας του στο Κοινοβούλιο – με πρώτιστο την απασχόληση των νέων.