Εξήντα εκδηλώσεις (παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές έως και ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου) χωράνε στο πρόγραμμα των φετινών Αισχυλείων, που πραγματοποιούνται από τις 9 Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων γίνεται στο Παλαιό Ελαιουργείο, όπου εγκαινιάζεται και το φεστιβάλ με την εικαστική εγκατάσταση της Δανάης Στράτου «Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα» σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη. Ακολουθεί το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος – Baumstrasse (1-10/7) υπό την εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα, ενώ στο πλαίσιο της Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας (12-23/7) παρουσιάζονται παραστάσεις που αναδεικνύουν τις νέες τάσεις στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο σε επίπεδο συγγραφής και παρουσίασης.

Το κύριο μέρος αρχίζει στις 18/8 με τη συναυλία των Μάριου Φραγκούλη και Γιώργου Περρή, ακολουθούν μουσικά και θεατρικά δρώμενα ανάμεσα στα οποία οι συναυλίες των Γιάννη Αγγελάκα (23/8), Ελευθερίας Αρβανιτάκη (28/8) και οι παραστάσεις «Βάκχες» του Ευριπίδη (3/9) σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, «Μήδεια» του Ευριπίδη (6/9) σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, «Επιτάφιος εν Ελευσίνι» (8/9) του Χρήστου Δήμα με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, «Αλκηστις» του Ευριπίδη (11/9) σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κ.ά.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22-24/9), συναυλίες με τους Les trois Femmes, Star Wound, String Demons, Theodore, Σtella, Απόστολο Ρίζο, Κατερίνα Μακαβού, κινηματογραφικές προβολές στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας και μια μοναδική αναβίωση εγκαταλειμμένων βιομηχανικών χώρων μέσω των οπτικοακουστικών τεχνών, στο Παλαιό Ελαιουργείο από τις 21.00 έως τις επτά το πρωί της επομένης, με τον τίτλο «Βιομηχανική Αναβίωση: Δες τον Ηχο / Νιώσε τον Χώρο».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ. «Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπήρχε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αν δεν υπήρχαν τα Αισχύλεια» δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς. «Πέρυσι τέτοιο καιρό υπήρχε αγωνία, άγχος αλλά και φιλοδοξία ότι αυτή η πόλη μπορεί να κατακτήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, μπορεί να φανεί αντάξια και των προσδοκιών των κατοίκων και της ιστορίας της. Τα κατάφερε και σήμερα, η πόλη, ο δήμος, οι συντελεστές της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2021 αντιμετωπίζουν μια κατάσταση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σύνεση αντιλαμβανόμενοι όλοι ότι το στοίχημα που έχουν βάλει είναι ιδιαίτερα σοβαρό, ότι πρέπει να πετύχουμε, να υπάρχει διαφάνεια σε αυτό που κάνουμε, να διατηρηθεί η ποιότητα όλων των εκδηλώσεων και ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά μπορούν να το καταφέρουν. Μια πόλη που συγκέντρωνε μέσω του φεστιβάλ των Αισχυλείων τα φώτα σε όλη την Αττική να μπορέσει σιγά σιγά να συγκεντρώνει την προσοχή κάποιων ανθρώπων από την Ευρώπη, που ελπίζουμε να γίνουν όλο και περισσότεροι».

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στην ιστοσελίδα www.aisxyleia.gr