Ως την πιο «ελπιδοφόρα» Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, την Παρασκευή. «Για μένα το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι αυτό που δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι χθες ότι πρέπει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι τις διαφορές μας», τόνισε ο Τουσκ.

«Τα βρήκαμε αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνουμε πιο ακριβείς. Ήταν η πιο καρποφόρα και ελπιδοφόρα σύνοδος στην ιστορία μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουσε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον κινέζο πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου. Η συνέντευξη Τύπου καθυστέρησε σχεδόν τρεις ώρες λόγω της συζήτησης που επικεντρώθηκε στο διεθνές εμπόριο και τις διαφορές ΕΕ-Κίνας.

«Προτιμώ τις μακρές συναντήσεις, γιατί οι σύντομες παραπέμπουν σε βαθιές διαφωνίες. Στις μακρές συναντήσεις οι ηγέτες δείχνουν ότι θέλουν να συμφωνήσουν. Αν όχι τώρα, αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόναναφέρθηκε συγκεκριμένα στην «ανησυχητική πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα» σε συγκεκριμένους τομείς, ιδιαίτερα στον κινεζικό χάλυβα, στην εμπορική διαμάχη Κίνας-ΕΕ για τους δασμούς στο πλαίσιο του άρθρου 15 του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αλλά και στη διαφορετική αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών εταιριών στην Κίνα. «Καταφέραμε να μειώσουμε τις διαφορές αλλά ακόμα δεν είμαστε σε σημείο συμφωνίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Οι κανόνες του ΠΟΕ πρέπει να εφαρμόζονται. Η ευρωπαϊκή πλευρά δήλωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε ο κινέζος πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε επίσης στην κοινή απόφαση Κίνας-ΕΕ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μετά και την «ατυχή απόφαση» των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Σήμερα επιδείξαμε αλληλεγγύη με τις μέλλουσες γενιές και υπευθυνότητα προς όλον τον πλανήτη» ανέφερε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ ήταν ένα «μεγάλο λάθος, μεγαλύτερο από τη μη επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, γιατί είναι δικαιότερη». «Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής θα συνεχιστεί με ή χωρίς τις ΗΠΑ» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τουσκ σημείωσε πως εξέφρασε τις ανησυχίες του στον πρωθυπουργό Λι για το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στην Κίνα και την κατάσταση των μειονοτήτων.

Από την πλευρά του ο κινέζος πρωθυπουργός τόνισε πως πιο «σταθερές» σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας είναι «χρήσιμες» για να καταπολεμηθεί η «αβεβαιότητα» σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, ανέφερε πως υπάρχει «ομοφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών για το γεγονός ότι η «παγκοσμιοποίηση» πρέπει να είναι «ευεργετική» για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.