Εργασία χωρίς αμοιβή προσφέρουν οι 3.150 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν από τις αρχές του έτους μέσω του ΟΑΕΔ, με στόχο να καλύψουν πάγιες ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για 12 μήνες.

Το πρόγραμμα αυτό, ωστόσο, αναμενόταν να προσφέρει… ανακούφιση εκτός από τις δομές Υγείας και στους χρόνια ανέργους, οι οποίοι αναζητούσαν μάταια εργασία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
Παρά ταύτα, το πολλά υποσχόμενο σχέδιο του υπουργείου Υγείας –δεδομένου ότι η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους έχει επισημάνει επανειλημμένως ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί δυναμική «ένεση» στο υποστελεχωμένο ΕΣΥ και στα Κέντρα Υγείας –αποδεικνύεται… τρύπιο, με τους 3.150 εργαζομένους να διαμαρτύρονται για το βασανιστήριο της σταγόνας στο οποίο υποβάλλονται.

Και αυτό διότι οι «12μηνίτες» –όπως τους αποκαλούν διευκρινιστικά, διαχωρίζοντάς τους από τους «5μηνίτες» και τους «8μηνίτες» του ΟΑΕΔ –είναι απλήρωτοι σε κάποιες περιπτώσεις έως και τέσσερις μήνες, ενώ παράλληλα τους οφείλονται οι αμοιβές των νυχτερινών και των Κυριακών – αργιών.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ την περασμένη Τρίτη, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Αγία Σοφία, Σωτηρία, Αλεξάνδρα, Αν. Συγγρός και Οφθαλμιατρείο.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού, ζητήθηκε η άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, ενώ πάγιο αίτημα ήταν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα χωρίς καμία καθυστέρηση ή περικοπή. Επίσης, ζήτησαν να εξασφαλιστούν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας.

Οι εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ δεσμεύτηκαν από την πλευρά τους μόνο για το ζήτημα της έγκαιρης εξόφλησης, δήλωσαν όμως αναρμόδιοι για όλα τα υπόλοιπα, παραπέμποντας στο υπουργείο Υγείας.

ΛΑΣΤΙΧΟ… Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Στο μεταξύ, σε μείζον ζήτημα αναδεικνύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ, καθώς έχουν διαμορφωθεί εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων: οι εργολαβικοί (απασχολούνται μέσω εργολάβων στις υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας), οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου που προσλαμβάνονται μέσω ΟΑΕΔ.
Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καρδιολόγος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας, στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου αναμένεται να λήξει η σύμβαση περίπου 830 επικουρικών γιατρών που τα τελευταία δύο με τρία χρόνια καλύπτουν κενές θέσεις στα νοσοκομεία της χώρας.

«Σε διάστημα ενός έτους, άλλοι 500 επικουρικοί γιατροί θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ. Μόνο στον Ευαγγελισμό υπολογίζεται ότι θα μείνουν κενές 35 θέσεις γιατρών και άλλες 25 παραϊατρικού προσωπικού. Για να αντιληφθεί κανείς τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, αρκεί να αναλογιστεί ότι στο ίδιο νοσοκομείο με τον τρόπο αυτόν καλύπτεται μία στις τέσσερις θέσεις» προσθέτει ο Ηλίας Σιώρας.

ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ. Την ίδια ώρα, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα… αιμορραγούν καθώς οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό αγγίζουν τις 6.500 πανελλαδικά, όταν μάλιστα ο μέσος όρος ηλικίας των ειδικευμένων είναι τα 60 χρόνια. Παράλληλα, διογκώνεται και η «μαύρη τρύπα» στο νοσηλευτικό προσωπικό, δεδομένου ότι οι κενές θέσεις στον συγκεκριμένο τομέα υπολογίζονται σε 20.000.
Καθώς όμως το περιθώριο για μόνιμες προσλήψεις έχει μειωθεί δραματικά και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας τείνουν να αποτελούν τον κανόνα –αντί της εξαίρεσης -, οι νέοι επιστήμονες αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι 18.000 γιατροί (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι) ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία άλλων χωρών, καθώς οι ασφαλείς και ποιοτικές συνθήκες εργασίας έχουν γίνει το ζητούμενο.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η ΕΙΝΑΠ έχει προγραμματίσει την Τετάρτη, 14 Ιουνίου, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας με πάγιο αίτημα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Επιπλέον, το Σωματείο του Ευαγγελισμού έχει προκηρύξει για τη συγκεκριμένη μέρα στάση εργασίας (11 π.μ. – 3 μ.μ.) για όλο το επικουρικό προσωπικό.