Η εγκληματική ενέργεια εις βάρος του Λουκά Παπαδήμου και των συνοδών του αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια. Είναι πανομοιότυπη επανάληψη της ίδιας συμπεριφοράς, των ίδιων ατόμων με τα ίδια εγκληματικά εργαλεία!

Θυμίζω ότι η πρώτη απόπειρα αποστολής παγιδευμένων φακέλων είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια, όταν αστυνομικοί τής τότε νεοϊδρυθείσας ομάδας ΔΙΑΣ συνέλαβαν τους δράστες που ήταν έτοιμοι να τους ταχυδρομήσουν.

Εκτοτε οι υπηρεσίες Ασφάλειας εξιχνίασαν πολλές περιπτώσεις και παρέπεμψαν σε δίκη αρκετούς υπόπτους!

Η μονότονη επανάληψη γεννά προβληματισμό και ερωτήματα γύρω από την ικανότητά μας να προστατεύσουμε αποτελεσματικά ως κράτος δικαίου την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνική ειρήνη. Θελω με έμφαση να τονίσω ότι είμαι ο τελευταίος που θα εξαπολύσω εύκολες κατηγορίες υπό το φως ενός γεγονότος που είναι πολύ θερμό, πολύ νωπό και οι άνθρωποι δίνουν μάχη για την αποκατάσταση της υγείας τους. Δεν είναι ώρα για όξυνση! Αντίθετα, χρειάζεται υπεύθυνη στάση από ΟΛΟΥΣ. Χρειάζεται ακόμη η ομόθυμη διαβεβαίωση προς τα έξω αλλά και στο εσωτερικό ότι η δημοκρατία μας είναι ισχυρή και κάθε φορά που δοκιμάζεται βγαίνει ακόμη πιο δυνατή. Είμαστε ανοικτή χώρα με δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες – τουρίστες και έχουμε επίσης ανάγκη άμεσων ξένων επενδύσεων!

Για όλους αυτούς τους λόγους οι πρόνοιές μας οφείλουν να είναι διαρκώς αυξημένες! Οι πρόνοιες αυτές είναι:

– Ο επαγγελματισμός των υπηρεσιών, η τεχνολογική ενίσχυση, η διαρκής εκπαίδευση, η αέναη επαγρύπνηση, η ηθική στήριξη του προσωπικού μέσα από τη χρηστή και αξιοκρατική διοίκηση. Οι άνθρωποι που υπηρετούν στις υπηρεσίες καταπολέμησης του εγκλήματος είναι πολύ αφοσιωμένοι στο καθήκον τους και έχουν ανάγκη πολύπλευρης στήριξης, συνεργασίας με τις δικαστικές Αρχές στο πλαίσιο του νόμου! Ζητούμενο δεν είναι απλά μια επιτυχία ή ένα καλό αποτέλεσμα. Ζητούμενο είναι ο μόνιμος επαγγελματικός χαρακτήρας των υπηρεσιών, υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο ετοιμότητας και επαγρύπνησης και υψηλό φρόνημα αυτοπεποίθησης. Αυτά αποτελούν τη βάση της πολιτικής ασφάλειας σε μια χώρα. Κάθε φορά που αυτά χάνονται, τότε χάνεται και η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του εγκλήματος.

– Η προτεραιοποίηση της σωφρονιστικής πολιτικής ως πυλώνα ασφάλειας της χώρας! Το σωφρονιστικό σύστημα χρειάζεται την ενίσχυσή του με υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, διαρκή υποστήριξη από τη διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία των πολιτών. Απαιτεί επιστημονικές μεθόδους στηριγμένες σε ευρωπαϊκές πολιτικές σωφρονισμού με θετικά αποτελέσματα για τον έγκλειστο αλλά και την κοινωνία.

– Η στάση μας ως κοινωνίας απέναντι στο έγκλημα, την ανομία και τη βία δεν μπορεί παρά να είναι η ευθεία και απόλυτη καταδίκη! Χθες ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος και οι συνοδοί του, προχθές στο Μάντσεστερ αθώα παιδιά – θύματα ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου. Ζούμε σε μια ανοικτή χώρα, σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο της υδρογείου. Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι είμαστε εκτός απειλής ή ότι κινδυνεύουν κάποιοι άλλοι και όχι εμείς! Η πολιτική ασφάλειας έχει αξία γιατί προστατεύει το μέγιστο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή. Η αντιμετώπιση του εγκλήματος δεν αναστέλλεται, έστω και προσωρινά, δεν διακόπτεται ποτέ, δεν έχει επιχειρησιακά και νομοθετικά κενά.

Το χτίσιμο της πολιτικής ασφάλειας απαιτεί πολιτικό σχέδιο διαρκώς ανανεούμενο, επιχειρησιακές πρακτικές διαρκώς ενισχυόμενες με νέες μεθόδους και τεχνολογίες, μα κυρίως πολιτική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι πρώην υπουργός