Σε ασκήσεις ηρεμίας επιδίδεται η κυβέρνηση μετά το νέο χαμένο Eurogroup και τη διάψευση των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν για το χρέος, μέσω και των πρόωρων πρωθυπουργικών πανηγυρισμών. Η νέα γραμμή άμυνας είναι πως το κυβερνητικό πλάνο παραμένει εντός των χρονικών πλαισίων που είχαν εξαρχής προβλεφθεί, με το ενδεχόμενο οριστικής απόφασης για το χρέος στις 15 Ιουνίου να έχει συνεκτιμηθεί στον σχεδιασμό. Το ίδιο καθησυχαστικά εμφανίζονται κυβερνητικά στελέχη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δόση, υποστηρίζοντας πως τα 25 προαπαιτούμενα που απομένουν δεν χρήζουν νομοθέτησης (Προεδρικά Διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.), ενώ αποκλείουν το σενάριο τμηματικής εκταμίευσης.

Τα πράγματα, όμως, είναι εκ διαμέτρου αντίθετα σε ό,τι αφορά το χρέος. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είτε θα υπάρχει οριστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος είτε απλώς… δεν θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ θα κοιτάξει ακόμη και την έξοδο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα κληθούν να συζητήσουν με την Ελλάδα «τροποποιήσεις στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα» όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Στο προσκήνιο επανέρχεται επίσης η πολιτική διαπραγμάτευση, με τον Πρωθυπουργό να επιδιώκει επαφές στο ανώτατο επίπεδο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η αρχή να γίνει αύριο, από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, εκτός από συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες, για ένα τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στην κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν τι ακριβώς θα συμβεί εάν η 16η Ιουνίου δεν ξημερώσει με τον προσδιορισμό μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους. Αυτό επιβεβαιώνει τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν από την έκβαση του Eurogroup, ενώ επιστρατεύεται ξανά το ηθικού χαρακτήρα επιχείρημα πως «η Ελλάδα περιμένει αυτό που δικαιούται», το οποίο παραμένει αμφίβολο εάν μπορεί να πείσει ΔΝΤ και Γερμανία να βρουν σημείο επαφής. Την όλη κατάσταση περιγράφει και η δήλωση του Χρήστου Μαντά: «Αν δεν έχουμε λύση και στο επόμενο Eurogroup, τότε θα έχουμε αναταράξεις» είπε (Σκάι) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τον λόγο για τον οποίο επελέγη η παράταση στην εκκρεμότητα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά Σόιμπλε στο Eurogroup οδηγούσε σε διαιώνιση του προβλήματος και επ’ αόριστον παράταση της επιτροπείας. Μάλιστα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνονται υποψίες ότι η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν σε συνεννόηση με τον Πολ Τόμσεν, αλλά την αποδοχή της απέτρεψαν, εκτός από την ελληνική στάση, αντιδράσεις από Γαλλία και Ιταλία. Στην κυβέρνηση δήλωναν μάλιστα ικανοποιημένοι από την πρεμιέρα του νέου υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρίνο Λεμέρ –προφανώς απόρροια και της επικοινωνίας μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν που είχε προηγηθεί.
Εμμέσως, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε χθες το σενάριο πολιτικών εξελίξεων ή εκλογών στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει όσα επιδιώκει. Ομως, δεν μίλησε ευθέως για κατάργηση των μέτρων της περιόδου 2019-2020, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο μόνο για «τροποποιήσεις του υπάρχοντος προγράμματος» εάν το χρέος δεν ρυθμιστεί και το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Τούτο ενδέχεται να ανοίξει κύκλο αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές, δεδομένου ότι η κατάργηση των μέτρων μπορεί να αποδειχθεί απλώς ως το «δόλωμα» για να ψηφιστούν τα μέτρα.

Επιχειρώντας τον απεγκλωβισμό του από το τέλμα για το χρέος και σηματοδοτώντας την επιδιωκόμενη στροφή στην καθημερινότητα, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει σήμερα τον κύκλο επισκέψεών του σε υπουργεία. Σειρά έχει έτσι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου, μεταξύ άλλων, θα θιγεί και το θέμα της ΔΕΗ. Από την Κοζάνη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας δήλωσε ότι η επιχείρηση θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ανεξάρτητα από τη συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση του 40% των μονάδων παραγωγής. Προσεχώς ακολουθούν επισκέψεις Τσίπρα στα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας.