Στην Ολομέλεια συζητείται το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια να ψηφίσει το Σώμα.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αντίστοιχο θέμα είχε θέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος Γ. Καρράς.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, εκτιμούμε ότι δεν υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας» είπε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, διότι η έκταση του επιβαρυντικού μέτρου οριοθετείται ασφαλώς.

«Είναι γνωστό ότι από τα μέτρα των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων δεν θα επηρεαστούν τα 2/3 περίπου των συντάξεων, ενώ το 18% που αναφέρεται στο νόμο αποτελεί το ανώτατο όριο, αποτελεί το ταβάνι, δεν αποτελεί αυτό που πρόκειται να συμβεί στους υπόλοιπους συνταξιούχους που μπορεί να δούνε κάποια παρέμβαση στην προσωπική τους διαφορά» είπε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι δεν είναι ακριβές ότι θα υπάρξει γενική μείωση 18% των συντάξεων, αντίθετα, το μεσοσταθμικό είναι πολύ χαμηλότερο.

Σε σχέση με το σωρευτικό αποτέλεσμα, όπως είχε διαπιστώσει το ΣτΕ για το Ν. 4093/2012, η Εφη Αχτσιόγλου είπε, πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν ισχύει θέμα με το σημερινό νομοσχέδιο, διότι νομοθετούνται παράλληλα θετικά μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, η επιδότηση ενοικίου κλπ, μέτρα που θα αμβλύνουν ή θα εκμηδενίσουν την επιβάρυνση που μπορεί να συμβεί.

«Το μέτρο υιοθετείται ενόψει του υπέρτερου σκοπού δημοσίου συμφέροντος» που είναι η ουσιαστική ρύθμιση του δημόσιου χρέους, είπε η υπουργός Εργασίας και επανέλαβε ότι «ο σκοπός της απομείωσης του χρέους και εξόδου από την επιτροπεία, συνιστά τον λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που θα πρέπει να εκτιμήσει το δικαστήριο, εφόσον χρειαστεί να λάβει απόφαση για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων».

Σε σχέση με το ζήτημα της αναλογικότητας, είπε ότι υπάρχει σεβασμός στην αναλογική κατανομή των βαρών μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων. Σέβεται την αρχή της ισότητας, σε αντίθεση με το Ν. 4093/2012.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε επίσης, ότι το μέτρο δεν είναι άμεσης εφαρμογής και αφορά το 2019. Επομένως, δεν υπάρχει και ζήτημα σχετικά με «αιφνίδιο χαρακτήρα» και υπό την έννοια αυτή δεν είναι νόμος «με το μάτι». Αντιθέτως, νόμοι με το μάτι ήταν οι νόμοι του 2010. Του 2011, του 2012 με οριζόντιες περικοπές που είχαν αναδρομικό χαρακτήρα.

Σε σχέση με την φορολόγηση της εισφοράς, η υπουργός είπε ότι η αντιπολίτευση συγχέει τη φορολογία με τις εισφορές. «Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, ορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, η διάταξη δεν επιβάλλει φόρο, και είναι ανακριβές ότι δεν αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Η διάταξη καθορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, αυτό και μόνο. Δεν είναι φορολογική διάταξη» είπε η Ε. Αχτσιόγλου.

Για το ζήτημα του χρόνου υλοποίησης των θετικών μέτρων, η υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι βέβαιη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. «Θεωρούμε απίθανο να χρειαστεί να μειωθούν τα φορολογικά αντίμετρα επειδή θα επιτευχθούν οι στόχοι» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Οι ενστάσεις

Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αιτιολόγησαν τις ενστάσεις τους.

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας ανέφερε, ότι με τις περικοπές των συντάξεων (άρθρα 1 και 2) προσβάλλονται συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το δικαίωμα της προστασίας του περιουσιακού δικαιώματος και για πρώτη φορά τίθεται θέμα της προσβολής της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στο ανθρώπινο δικαίωμα, όπως το προσωπικό περιουσιακό δικαίωμα και στην προστασία του δημοσιονομικού συμφέροντος.

Όπως δε υπογράμμισε, η ισορροπία αυτή διαταράσσεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσβάλλεται η αξιοπρέπεια του ατόμου με τη μείωση του βιοτικού του επιπέδου. Ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε ζήτημα και για την παραβίαση διατάξεων του Συντάγματος που επιβάλλουν τα φορολογικά και συνταξιοδοτικά νομοσχέδια να είναι αυτοτελή και να μην υπάρχουν ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού χαρακτήρα σε άλλα άσχετα νομοσχέδια.

Ο κ. Τζαβάρας επισήμανε επιπλέον, ότι οι περικοπές απαιτούν ειδική τεκμηρίωση και ότι υπάρχει και ζήτημα αναλογικής συμμετοχής κάθε πολίτη στα φορολογικά βάρη και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ειδική τεκμηρίωση για την διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ του μισθού που ελάμβανε ο συνταξιούχος όταν ήταν εργαζόμενος και του ποσού της σύνταξης που λαμβάνει με την επιβολή περικοπών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Επισήμανε ταυτόχρονα τον προβληματισμό που διατυπώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις περικοπές.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε, ότι 47 φορείς του κοινωνικού χώρου καταδίκασαν το σχέδιο νόμου και ούτε ένας δεν βρήκε καλή λέξη για αυτό. «Η συνέχεια του ψεύδους έχει γίνει καταφανής, δεν κοροϊδεύεται όμως κανείς. Και ο πρωθυπουργός που θα ήταν κάθε λέξη του Συντάγματος, βλέπει τους νόμους της κυβέρνησης να πέφτουν κάθε μέρα στα δικαστήρια. Κάθε εβδομάδα και δύο νόμοι σας βγαίνουν αντισυνταγματικοί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι υπάρχουν καταφανώς αντισυνταγματικές διατάξεις στο νομοσχέδιο.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα άρθρα 1 και 2 για τις περικοπές συντάξεων κύριων και επικουρικών, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κόβει το μάτι», παραβιάζοντας τις συνταγματικές διατάξεις για την αναλογική συμμετοχή στα βάρη, ότι δεν τηρεί το Σύνταγμα που επιβάλλει αναλογιστικές μελέτες και την υποχρέωση προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος.

«Γελάτε αλλά είστε περίγελος κάθε πολίτη. Να έχετε αξιοπρέπεια! Να έχετε αξιοπρέπεια!», είπε ο Α. Λοβέρδος, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στο άρθρο 58, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση «θα κλαίει σε λίγο καιρό στα δικαστήρια» διότι θα καταπέσει η διάταξη με την οποία θεωρείται εισόδημα και φορολογείται η εισφορά που καταβάλλει ένας ελεύθερος επαγγελματίας και αγρότης για την υποχρεωτική ασφάλιση.

«Χειροκροτήσατε χθες και προχθές την προσωποποίηση της πολιτικής αναξιοπρέπειας, της οποίας το βραβείο χαρίζεται στον κύριο Τσακαλώτο. Ο ελληνικός λαός σας κοιτάει, πρέπει να αρχίσετε να ντρέπεστε!», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για αντισυνταγματικές διατάξεις μίλησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Καρράς, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ούτε αναλογιστική μελέτη, ούτε μελέτη συνεπειών των ρυθμίσεων. Είπε επίσης ότι παραβιάζονται συνταγματικές πρόνοιες και ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η κρίση είναι διαρκής και διαρκώς αφαιρούνται ποσά από τις συντάξεις για να καλυφθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Η στάθμιση της δημόσιας ωφέλειας

Ως αντιλέγων των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος σχολίασε, για όσους αναφέρθηκαν στον επαχθή χαρακτήρα των μέτρων ότι «βεβαίως τα μέτρα, οι μειώσεις και ιδίως οι μειώσεις στις συντάξεις έχουν επαχθή και επώδυνο χαρακτήρα».

«Αυτό δεν αμφισβητείται. Ίσα- ίσα, με δεδομένο τον επώδυνο χαρακτήρα τους, εξετάζεται αν αυτά προσκρούουν στο Σύνταγμα, ιδίως ενόψει των έκτακτων σημερινών περιστάσεων της χώρας, μέσα στις οποίες εντάσσεται η ανάγκη αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Εν μέσω αυτών των περιστάσεων έκρινε η χώρα σκόπιμες κάποιες μειώσεις προς εξυπηρέτηση μιας μεγαλύτερης δημόσιας ωφέλειας» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Είπε ακόμη, ότι αυτή η στάθμιση γίνεται ιδίως σε περιπτώσεις που οι πόροι του κράτους είναι περιορισμένοι και πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες. «Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δικαιολογούνται, με βάση την έκτακτη και παρατεταμένη κρίση, ως ένα μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που θα οδηγήσει τη χώρα σε ευημερία» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Οι μειώσεις αποφασίζονται εφόσον εξυπηρετούν δημόσια ωφέλεια» είπε επίσης και πρόσθεσε ότι για την στάθμιση της δημόσιας ωφέλειας και του βάρους των μειώσεων και την αναλογικότητα τους, οι πολίτες έχουν διακριτική ευχέρεια να διαπιστώσουν ισορροπία δημόσιων δαπανών και εσόδων, μετά την εξέταση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.

Η εξέταση αυτών των θεμάτων κατεξοχήν ανήκει στην πολιτεία και λιγότερο στα δικαστήρια», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η διαφορά με τα προηγούμενα μνημόνια και τις περικοπές, είναι πως σήμερα προβλέπονται αντίμετρα.

Για την έλλειψη αναλογιστικών μελετών, είπε πως οι περικοπές δεν αφορούν τις πάγιες ρυθμίσεις, έχουμε απλώς εξομοίωση κάποιων ρυθμίσεων με αυτές που έχουν εκτιμηθεί ήδη με αναλογιστική μελέτη.

Ψηφίστηκε επί της αρχής

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στα άρθρα «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιφύλαξη να δηλώσει την ψήφο στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Ολομέλεια δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τα άρθρα, αλλά θα δηλώσει «υπέρ» στο άρθρο 71 για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.

Πριν από την ψηφοφορία επί των άρθρων, ο Γιάννης Κουτσούκος είχε δηλώσει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη «με εξαίρεση τη διόρθωση των ημαρτημένων στο ΦΠΑ στα αγροτικά, δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα».

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε δηλώσει ότι η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών (άρθρο 71) και το άρθρο 70 (το άρθρο με το οποίο προστίθενται στις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αυτές που παρέχονται από τη γεωργική παραγωγή).

Κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών και για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Και τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς θα αφορά η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, αποσαφηνίζεται με ρητή αναφορά που συμπεριέλαβε στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε την Τρίτη το απόγευμα σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και βελτιώσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και αναφορά που γίνεται πλέον στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 71 με τίτλο «κατάργηση της έκπτωσης φόρου βουλευτών» και έχει ως εξής: «Λόγω της εξίσωσης της βουλευτικής αποζημίωσης προς τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών με τις υπ΄ αριθμ. 89/2013 και 6/2015 Αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου της παρ. 2 του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείου), η κατάργηση θα ισχύσει και για τα ανωτέρω πρόσωπα πέραν των βουλευτών».

Ομαδικά πυρά κατά του νομοσχεδίου

Περισσότεροι από 40 φορείς είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις του επί του πολυνομοσχεδίου στη φάση της συζήτησής του στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου συγκέντρωσαν τα πυρά και τις επικρίσεις των κοινωνικών εταίρων, όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, το ΤΕΕ, οι εκπρόσωποι των ειδικών μισθολογίων, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ.

Επικριτικοί χαρακτηρισμοί ακούστηκαν σε βάρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως αυτούς που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Στ. Κουτσιουμπέλης ο οποίος είπε ότι «τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στο μαζικό κίνημα «πουλάτε τη ΔΕΗ, το νερό, τα λιμάνια, πουλήσετε και τη μάνα σας και φύγετε τσογλάνια», αλλά σήμερα ιδιωτικοποιούν τα πάντα», προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βασίλης Αλεξανδρής πρόεδρος του ΔΣΑ χαρακτήρισε ατύχημα το πολυνομοσχέδιο και επαχθή τη ρύθμιση του άρθρου 58 με την οποία, όπως ανέφερε, «νομοθετείται κατά πρωτοφανή τρόπο η επιβολή εισφορών επί εισφορών».

«Στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου με τίτλο “Υπάρχει και φιλότιμο” ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, σε ομιλία του ως πολιτικός, λέει, κατά λάθος, στους πολίτες “θα σας εξαφανίσομεν”. Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι έχει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση και, επίσης, αισθάνονται ότι ο τίτλος της ταινίας δε λέει απολύτως τίποτα στους βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο» είπε Γιώργος Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ο Ιωάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κατήγγειλε τους στόχους του μεσοπρόθεσμου για «θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα και παρατεταμένο σοκ λιτότητας» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί το 2016 που είχε τελειώσει το πρόγραμμα δεν επετράπη να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις; Και γιατί όταν είναι γνωστό ότι ο νόμος λέει ότι η εθνική συλλογική σύμβαση από 1.1.2017 θα έπρεπε να είναι με νόμο, η Κυβέρνηση δεν έκανε το αυτονόητο, δια νόμου να επαναφέρει τα 751 ευρώ ως κατώτερο μισθό». Κατήγγειλε επίσης ότι απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις και ότι καταργείται το lock out.

Ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, προέβλεψε περαιτέρω αφαίμαξη των εισοδημάτων. Ειδικά για τον ιατρικό χώρο, τον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και μη, είπε ότι η ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1 του 2018 παρά την έκπτωση του 15% στα ασφαλιστέο εισόδημα και το φορολογητέο εισόδημα, δίνει καίριο πλήγμα με την επιπλέον επιβάρυνση στα μικρομεσαία ιατρεία και εργαστήρια και όχι μόνο.

«Τρία ζήτησαν οι δανειστές, όλα τα δώσατε», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και έκανε ειδική αναφορά στην Κυριακή. «Σε καμία περίπτωση “αργία μήτηρ πάσης κακίας” δεν ισχύει για την κυριακάτικη αργία. Τρία ζήτησαν οι δανειστές, όλα τα δώσατε και μάλιστα θα σας πω ότι δεν αντιγράψατε το κείμενο των δανειστών το αγγλικό κείμενο, αλλά αυτό που σας υπέδειξε η Τρόικα του εσωτερικού» είπε ο Κορκίδης και κατήγγειλε ότι οι μικρομεσαίοι δέχονται πρωτοφανή επίθεση.

«Το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στο Εθνικό Κοινοβούλιο, με τη διαδικασία του επείγοντος, ολοκληρώνει έναν ακόμη κύκλο βίαιων παρεμβάσεων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μετά από επτά χρόνια υπαγωγής στο πιο αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην οικονομική ιστορία, που δεν έχει επιβληθεί ούτε σε ηττημένους πολέμων, είναι προφανές ότι οδεύουμε σε έναν ακόμη γύρο επιπρόσθετων επιβαρύνσεων, ο οποίος επιδρά ανασταλτικά στις προοπτικές ανάκαμψης και συντηρεί την οικονομία σε μια κατάσταση παγίδας στασιμότητας» είπε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Για πρώτη φορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει μέτρα τα οποία θα δεσμεύουν τη χώρα, όχι μόνο για το 2018, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και για του χρόνου υπάρχουν περικοπές σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές, αλλά και για την επόμενη τετραετία, τουλάχιστον. Πρόκειται για μέτρα με ξεκάθαρο περιοριστικό χαρακτήρα, που οδηγούν σε δύσκολα επιτεύξιμους στόχους, δεδομένου ότι ήδη οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έχουν εξαντλήσει την φοροδοτική τους ικανότητα» είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Πυρά δέχθηκε το σχέδιο νόμου και από τα «ειδικά μισθολόγια». «Σας ζητούμε να μην εξαιρέσετε, όπως οι προκάτοχοι σας έπρατταν διαχρονικά, για μια ακόμη φορά τον έλληνα στρατιωτικό από το δικαίωμά του και την αξίωσή του στην υπερωριακή αποζημίωση, όπως άλλωστε το άρθρο 20 του ενιαίου μισθολογίου προβλέπει για τους δημοσίους υπαλλήλου» είπε ο Ανέστης Τσουκαράκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Στρατιωτικών.

Ο Ιωάννης Κατσιαμάκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας είπε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο έκτρωμα. «Η ιδιαιτερότητα και η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας, που υπαγορεύει τη θεσμοθέτηση ενός πραγματικά ειδικού μισθολογίου, δεν ελήφθη καν υπόψη. Πεποίθηση όλων μας είναι ότι πρόκειται για σχέδιο νόμου έκτρωμα, το οποίο πλήττει βάναυσα τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας. Αποτελεί μια ακόμα ανακολουθία της κυβέρνησης, η οποία το απέκρυπτε επί ένα έτος, καθώς το είχε στα συρτάρια της έχοντας συμφωνήσει με την τρόικα τις νέες περικοπές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τίποτα από αυτά που υποσχεθήκατε δεν τηρήσατε, αντίθετα κοροϊδέψατε, πολιτικά εξαπατήσατε και ηθικά προδώσατε όσους σας πίστεψαν και σας εμπιστεύτηκαν. Χειρότεροι από οποιονδήποτε άλλον στο παρελθόν, που τόσο “ελαφρά τη καρδία” λοιδορούσατε και χλευάζατε» είπε ο Γρ. Γερακαράκος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί αντισυνταγματικά και ξεφτιλίζει το θεσμό.

Ο Δημήτρης Ρώτας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Στρατιωτικών, υπογράμμισε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στο σημερινό μισθό των στρατιωτικών και η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο μισθολόγιο για να μην εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις.

«Υπάρχει ξεκάθαρα εμπαιγμός και κοροϊδία που ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καθώς και έλλειψη μέριμνας από πλευράς της Κυβέρνησης εις βάρος των σκληρά εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στα Σώματα Ασφαλείας κατ’ επέκταση», είπε Δημήτρης Σταθόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Κατά την ακρόαση φορέων, ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είπε πως οποιαδήποτε μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αφορά ολόκληρο το φάσμα των φορολογουμένων, ιδιαίτερα αυτούς που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη, με προτεραιότητα στην κατάργηση του δημευτικού συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση της κτηματαγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Είπε όμως ότι «το θετικότερο από τα μέτρα αυτά είναι βεβαίως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, το οποίο όλοι εύχονται να έρθει η ημέρα να υλοποιηθεί.

Ο Μανώλης Ραλάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, σημείωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, δέχεται μία διαρκή επίθεση, που οφείλεται αποκλειστικά στις πολιτικές αποφάσεις, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. |Οι Νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη, Κατρούγκαλου, αποτελούν την προϊστορία του σημερινού νομοσχεδίου, που θα συζητηθεί περαιτέρω στη Βουλή και που έρχεται να δώσει, όχι λύσεις, αλλά ένα ακόμα καθοριστικό χτύπημα, στις βασικές συντάξεις μας, στα επιδόματα αναπηρίας κ.λπ., στο πολύτιμο για τους συνταξιούχους ΕΚΑΣ, στην παραπέρα μείωση των επικουρικών για τα ωραία μάτια της ιδιωτικής ασφάλισης», ανέφερε ο κ. Ραλάκης χαρακτηριστικά.

Ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είπε ότι επέρχεται για το μετά την 1/1/2019 χρονικό διάστημα περικοπή σε ποσοστό έως και 18% των καταβαλλόμενων συντάξεων κατά το ποσό που υπερβαίνουν εκείνο που προκύπτει βάσει του θεσπιζόμενου στο ν. 4387/16 τρόπου αναπροσαρμογής και διατηρεί την προσωπική διαφορά μόνο σε περίπτωση που το εναπομένον μετά την εφαρμογή της νέας περικοπής ποσό εξακολουθεί να υπερβαίνει το προκύπτον βάσει του ως άνω τρόπο αναπροσαρμογής. «Πρόκειται για μια διάταξη που έχει, ήδη, κριθεί στη σχετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως αντίθετη στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας των πολιτών στα δημόσια βάρη, αλλά, παράλληλα, θίγει και προσβάλει το προστατευόμενο στο άρθρο 1 του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ δικαίωμα στην περιουσία κατά το μέτρο που θίγονται κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», είπε και χαρακτήρισε προβληματική τη διάταξη για τις ομαδικές απολύσεις.

Προσωρινός αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής από την Ολομέλεια

Τον προσωρινό αποκλεισμό των βουλευτών-μελών της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από τη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας εισηγείται ομοφώνως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Την απόφαση θα κληθεί να πάρει την Τετάρτη η Ολομέλεια μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε η χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων να εισηγηθεί την επιβολή του βαρύτερου πειθαρχικού μέτρου, που προβλέπει ο Κανονισμός στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Το άρθρο 81 παράγραφος 5 που αναφέρεται στον προσωρινό αποκλεισμό βουλευτή, ορίζει ότι «ο Boυλευτής στoν oπoίo επιβλήθηκε η πειθαρχική πoινή τoυ απoκλεισμoύ από τις συνεδριάσεις της Boυλής δικαιoύται να μετέχει μόνo στις oνoμαστικές και μυστικές ψηφoφoρίες και μετά τη διεξαγωγή τoυς απoχωρεί αμέσως από την αίθoυσα των συνεδριάσεων».

Ο προσωρινός αποκλεισμός βουλευτή από τις συνεδριάσεις, είναι ένα από τα βαρύτερα πειθαρχικά που μπορεί να επιβληθεί. Tα πειθαρχικά μέτρα πoυ επιβάλλoνται στoυς βoυλευτές για ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά είναι: α) η ανάκληση στην τάξη· β) η στέρηση τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ· γ) η μoμφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά και δ) o πρoσωρινός απoκλεισμός από τις συνεδριάσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέπτυξε και στη Διάσκεψη το σκεπτικό που είχε αναπτύξει αμέσως την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια και τη στάση που τήρησαν οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ιδίως τα όσα δήλωσε ο Γιάννης Λαγός μιλώντας για την αυτοδικία και συνδέοντας την με την παραπομπή μελών της Χρυσής Αυγής στη δικαιοσύνη.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προσήλθε την Τρίτη ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς, υπερασπίστηκε τον Ηλία Κασιδιάρη και δήλωσε ότι οι βουλευτές-μέλη της ΚΟ δεν θα αποχωρήσουν από την Ολομέλεια. Ο κ. Παππάς δεν έμεινε ως το τέλος της Διάσκεψης αλλά αποχώρησε τη στιγμή που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε ότι το τελευταίο επεισόδιο ήταν αναμενόμενο από μια εγκληματική, φασιστική και ναζιστική οργάνωση. Μάλιστα ο κ. Παφίλης είχε σπεύσει να επισημάνει ότι μπορεί η δίκη της Χρυσής Αυγής να καθυστερεί, ωστόσο προχωρούν οι άλλες δίκες που αποδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της.

Λίγο νωρίτερα, ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ υπογράμμισε ότι τα γεγονότα το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στην αίθουσα της Ολομέλειας είναι αυταπόδεικτα και δήλωσε ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση βρίσκει σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία.