Η ενέργεια του γνωστού βουλευτή της Χρυσής Αυγής κατά βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και η συμπεριφορά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ίδιου κόμματος στην υπόθεση αυτή ήταν εξοργιστικές και απαράδεκτες από κάθε πλευρά. Υποβάθμισε το Κοινοβούλιο και δημιούργησε σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής επεισόδιο με στοιχειοθέτηση ποινικών αδικημάτων, σε έναν χώρο που πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα νομιμότητας, ήθους, χρηστής συμπεριφοράς και δεοντολογίας.

Δυστυχώς η διατάραξη των συνεδριάσεων και η διάπραξη αδικημάτων εντός Βουλής δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Εκτιμώ ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί αυστηρότατο, σε επίπεδο ποινών, νομοθετικό πλαίσιο σε περίπτωση διάπραξης αδικημάτων εντός των συνεδριάσεων της Βουλής από οιονδήποτε, να ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου κατά το δυνατόν, να θεσμοθετηθούν σύντομοι χρόνοι εκδίκασης των υποθέσεων και να δικάζονται οι δράστες όπως όλοι οι πολίτες, χωρίς προστατευτικά πλαίσια, δηλ. χωρίς άδεια από τη Βουλή κ.λπ. Επίσης πρέπει να θεσμοθετηθεί και αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων σε κοινοβουλευτικές ομάδες που συστηματικά παραβιάζουν τη νομοθεσία με πράξεις που δεν τιμούν το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ελληνική Βουλή αποτελεί θεσμικά το ιερό της ελληνικής δημοκρατίας, όπου συνεδριάζουν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας για να νομοθετούν και να ελέγχουν την εξουσία. Είναι απαράδεκτο αυτός ο χώρος να μετατρέπεται από κάποιους σε ρινγκ και σε γήπεδο ποδοσφαιρικών ομάδων. Είναι καιρός η δημοκρατία να θωρακιστεί με τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας της. Ενα εξ αυτών θα μπορούσε να είναι και η συνταγματική νομοθέτηση, κάτω από συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις, της αποβολής μιας κοινοβουλευτικής ομάδας μέχρι το τέλος της βουλευτικής θητείας σε περίπτωση συστηματικής παραβίασης της ποινικής νομοθεσίας ή εξευτελιστικής συμπεριφοράς εκ μέρους των μελών της, και σε περίπτωση υποτροπής ενδεχομένως και η απαγόρευση συμμετοχής σε βουλευτικές εκλογές. H προστασία της δημοκρατίας δεν αποτελεί δικαίωμα του Κοινοβουλίου, αλλά αποτελεί ενεργητική υποχρέωση όλων των βουλευτών, όπως και όλων των πολιτών που τους ψηφίζουν.

O δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων