Η πρόσφατη τεχνική συμφωνία που διευκολύνει το αφήγημα των κυβερνώντων και παρά τον βουβό κοινωνικό κραδασμό (που πάντως ακόμη οριοθετείται από μεγάλα λόγια στα κοινωνικά δίκτυα) διαμορφώνει τον επόμενο πολιτικό κύκλο. Η τρίτη αξιολόγηση, πιθανώς συμπτυγμένη με την τέταρτη, δεν θα έχει Σόιμπλε. Θα έχει επίσης ένα εξασθενημένο επιχείρημα Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πώς, αλήθεια, θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση από εδώ και πέρα όταν για μήνες φώναζε να κλείσει η αξιολόγηση και μόλις αυτή έκλεισε, βγήκε στα κεραμίδια; Η αποστολή της δεν θα είναι απλή όταν ακόμη στα μάτια των πολλών έχει συνδεθεί, και δικαίως, με τα Μνημόνια. Επίσης, πώς είναι δυνατόν σήμερα να επικαλείται τον όρο «Μνημόνιο» ως αρνητικό όταν στελέχη της για καιρό το περιέγραφαν ως ευλογία;

Ο πολιτικός κύκλος που ανοίγεται δεν θα επιτρέψει ρητορείες που θα περιορίζονται στην ανάγκη των εκλογών. Δεν θα επιτρέψει επίσης την εικόνα καρεκλομαχιών α λα ΠΑΣΟΚ ούτε κουρασμένα αφηγήματα για παραγωγικές δυνάμεις που αποζητούν την ανασυγκρότησή τους.

Ο Τσίπρας κερδίζει και άλλο χρόνο. Το δικό του success story – φτιαγμένο με υλικά από το παρελθόν των πολιτικών του αντιπάλων, για να μην ξεχνιόμαστε – θα ιεραρχηθεί άμεσα. Τον βοηθάει κάτι πολύ σημαντικό: η επερχόμενη συνθηκολόγηση Βερολίνου – ΔΝΤ θα έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τετραετία, όπως τα θέλουν, οι Γερμανοί και περιγραφή μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος της Ελλάδας, όπως το θέλει το Ταμείο.

Σε αυτά, αν προσθέσετε και το τρένο που προλαβαίνει για να θέσει τη χώρα μας – ο Ντράγκι – σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, το καλοκαίρι του 2018 πιθανώς δεν θα χρειαζόμαστε δανεισμό.

Και ο Τσίπρας όμως θα κληθεί να απαντήσει σε κάτι πολύ βασικό: η κρίση που συνεχίζουμε να βιώνουμε είναι ανθρωπιστική, όπως υποδηλώνουν τα αντίμετρα που φέρνει στη Βουλή, ή είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης; Συγγνώμη, αλλά και τα δύο δεν μπορεί να υπάρχουν. Υπάρχει και κάτι άλλο. Η σημερινή νεολαία, οι χιλιάδες άνεργοι, τα τόσα σπίτια που ζουν από μια χιλιοκομμένη σύνταξη, τι θα μπορούν να περιμένουν από όσα παραπάνω περιγράψαμε; Ο νέος πολιτικός κύκλος θα χωρά και αυτούς και την αγωνία τους;