«Ελεύθερος Τύπος μπορεί να υπάρξει μόνο σε μια χώρα απαλλαγμένη από εξωτερικές επιβουλές» τονίζουν οι πρόεδροι της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος και της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων Σαμί Οζουσλού, σε κοινή δήλωση για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου.

Οι δημοσιογράφοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, όπως σημειώνεται, έχουν πολλαπλάσιους λόγους απ’ ό,τι ενδεχομένως άλλοι συνάδελφοι τους σε άλλες χώρες, «να είναι όσο το δυνατό περισσότερο διαπρύσιοι κήρυκες της ελευθεροτυπίας, ένθερμοι προασπιστές του πλουραλισμού των απόψεων στα ΜΜΕ».

Τονίζεται, επίσης, ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι γνωρίζουν πως μόνο στηρίζοντας ο ένας τον άλλον μπορούν να εκφράσουν καλύτερα τις έγνοιες, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τα προβλήματα ολόκληρης της χώρας και όλου του λαού της.

Με την κοινή δήλωση απευθύνεται έκκληση προς τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων «να υπερβούν τα προβλήματα, να ξεπεράσουν τις διαφορές και τις ενστάσεις και επιτέλους, με θαρραλέα βήματα να βαδίσουν προς την ενωμένη Κύπρο».

Η επανένωση της Κύπρου κάτω από μια «αμοιβαία αποδεκτή ομοσπονδιακή συγκρότηση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μέγιστη ελευθερία του Τύπου σε όλο το νησί. Αυτός είναι ο στόχος, η ευχή και η προσδοκία όλων μας», τονίζεται στην κοινή δήλωση του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων.

Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, σε ανακοίνωση του, σημειώνει ότι «εάν η ελευθεροτυπία, στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιμετωπίζει προβλήματα, στις κατεχόμενες περιοχές αντιμετωπίζει επιθέσεις και διώξεις». Η Ένωση Συντακτών Κύπρου διαβεβαιώνει τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ότι στον αγώνα τους για την ελευθερία του Τύπου και για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση έχουν την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη της.

Θετική εξέλιξη για τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων αποτελεί η ημερίδα, που οργάνωσε στη Λευκωσία, το Γραφείο Ελευθερίας του Τύπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με θεματική «Ένα νησί, ένα επάγγελμα». Η ημερίδα έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, της Ένωσης Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων. Συμμετείχαν δημοσιογράφοι, που εργάζονται σε καθημερινές εφημερίδες, σε τηλεοράσεις και άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι και από τις δύο κοινότητες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις χρήσιμες εμπειρίες του Τζέρεμι Ντίαρ, αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και του Αϊντάν Χουάιτ, διευθυντή του Δικτύου Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Καρπός της εποικοδομητικής και πολύωρης συζήτησης ήταν η υπογραφή μεταξύ των δημοσιογραφικών ενώσεων και στις δύο κοινότητες, μνημονίου συνεργασίας για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογράφων στις δύο κοινότητες πάνω σε βασικά ζητήματα.

Το μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των δημοσιογράφων, ειδικά για ζητήματα ασφάλειας, πρόσβασης σε πληροφορίες, προώθησης επαγγελματικών προτύπων.

Κοινή δέσμευση να εργαστούν στη βάση ενός επαγγελματικού κώδικα και συμπεριφοράς, που θα υιοθετηθεί από τους δημοσιογράφους στις δύο δημοσιογραφικές κοινότητες.

Προσπάθεια για συνεργασία στον εντοπισμό αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών και περαιτέρω προώθηση του σεβασμού στον αυτοέλεγχο.