Η Γαλλία απέδειξε ότι ξέρει να αντιστέκεται. Κράτησε στη μάχη απέναντι στον λαϊκισμό και τα άκρα. Τίμησε την ιστορία της και τη θέση της ως κεντρικού πυλώνα της Ευρώπης.

Η έκβαση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και η δυναμική που δημιουργείται για το τελικό αποτέλεσμα είναι καθαρή νίκη της «δυναμικής μετριοπάθειας» και του δημιουργικού ρεαλισμού. Η Γαλλία στέλνει αισιόδοξο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.

Αποδεικνύεται ότι οι «αντισυστημικές» φωνές που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη και εμφανίζονται ως δήθεν νέες προκαλούν ισχυρά αντισώματα δημοκρατικής και ευρωπαϊκής αντίδρασης. Αντισώματα που εμπνέουν ελπιδοφόρες αντισυσπειρώσεις πολιτών. Που αναγνωρίζουν την ιστορική προσφορά της Ευρώπης και επαναφέρουν δυναμικά στον δημόσιο διάλογο την έμπρακτη συνηγορία υπέρ της ενότητάς της.

Ορισμένοι θεωρούν τη μετριοπάθεια ως αδυναμία. Λάθος. Η δύναμη της μετριοπάθειας και η πίστη σε αυτήν μπορούν να πετύχουν ανατροπές. Στην εποχή της φτηνής σαγήνης του λαϊκισμού η σοβαρότητα, η αλήθεια, η σύνεση και η σύνθεση μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν την αντεπίθεση κατά των άκρων. Μπορούν να είναι το ιδεολογικό και πολιτικό σάλπισμα μιας επανάστασης της αξιοπρέπειας. Αρκεί να υπηρετούνται τα προτάγματα αυτά με πίστη και αποφασιστικότητα.

Ενα ακόμα συμπέρασμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών είναι ότι οι δυνάμεις της μετριοπάθειας μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα και αποτελεσματικά. Αλλωστε, εάν επιδιώκεις να μοιάζεις στον αντίπαλό σου καταλήγεις να αλλοιώνεις την ίδια σου την ταυτότητα. Να ετεροκαθορίζεσαι. Και τότε, είναι βέβαιο ότι οι πολίτες δεν θα προτιμήσουν το «αντίγραφο». Η απάντηση, συνεπώς, δεν βρίσκεται στον καιροσκοπικό μιμητισμό του ακτιβισμού των άκρων. Βρίσκεται στη μετ’ επιτάσεως υπενθύμιση των θεμελιωδών αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωση. Της δημοκρατίας, της μετριοπάθειας, της ελεύθερης οικονομίας, της κοινωνικής ευαισθησίας.

Οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις ακραίες ή λαϊκιστικές φωνές και πολιτικές. Οφείλουν να απαντήσουν στην κραυγάζουσα ρητορική, όχι με απομιμήσεις του επιθετικού λόγου των άκρων και του λαϊκισμού. Οφείλουν να μείνουν σταθερές στις αρχές τους. Να αντιπροτείνουν εφαρμόσιμες πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις προς όφελος των πολλών, διαμορφώνοντας έτσι την επόμενη νέα φάση.

Μετά και τις ολλανδικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών έδειξε ότι έχει ανοίξει ένα σημαντικό «παράθυρο ευκαιρίας» για να αντιμετωπισθούν «ευρωπαϊκά» και όχι «εθνικιστικά» οι προκλήσεις της Ευρώπης. Ωστόσο, η διαφαινόμενη εκλογή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Ούτε πρέπει να αποτελεί αφορμή εφησυχασμού.

Για να διαψεύσουμε τις φοβικές, λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές Κασσάνδρες μια για πάντα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη μοναδική ευκαιρία να ξαναφέρουμε την Ενωση πιο κοντά στους πολίτες της. Το ευρωπαϊκό όραμα του αύριο να υπηρετηθεί σήμερα με νέες πολιτικές.

Προσοχή λοιπόν: η διαφαινόμενη νίκη Μακρόν δεν πρέπει να γίνει ένα «πολιτικό χαλί» κάτω από το οποίο θα κρυφτούν τα υπαρκτά προβλήματα. Οι πολίτες ζητούν ουσιαστικές λύσεις μέσα στην Ενωση. Είναι ιστορική υποχρέωση να τους τις εξασφαλίσουμε. Με αποφασιστικότητα και μετριοπάθεια. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι βουλευτής Β’ Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας