Στο σφυρί βγαίνει η εταιρεία κατασκευής υποδημάτων και τσαντών πολυτελείας Jimmy Choo. Πρόκειται για κίνηση που εξέπληξε την αγορά καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «εξετάζει διάφορες στρατηγικές επιλογές για να μεγιστοποιήσει την αξία της προς όφελος των μετόχων». Την κίνηση αυτή στηρίζουν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και η JAB Luxury, η οποία κατέχει το 68% των μετοχών της Jimmy Choo. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υπολογιζόταν χθες στα 850 εκατ. ευρώ. Η Jimmy Choo μπήκε στο χρηματιστήριο το 2014. Η JAB είναι επενδυτική εταιρεία που ελέγχεται από την οικογένεια των γερμανών δισεκατομμυριούχων Reinmann. Η οικογένεια θέλει να πουλήσει τη συμμετοχή της στην Jimmy Choo για να επενδύσει σε τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Η πώληση της εταιρείας αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών υποψήφιων επενδυτών τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα αλλά και τη Ρωσία. Η Jimmy Choo ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1996 από τον μαλαισιανό σχεδιαστή μόδας με το ίδιο όνομα και την Ταμάρα Μέλον που τότε ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του περιοδικού «Vogue». Σήμερα η εταιρεία έχει 150 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, από τα οποία τα 10 έχουν ανοίξει το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Πρόσφατα ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 50 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2016, τα οποία είναι αυξημένα κατά 43% σε σύγκριση με το 2015. Η Jimmy Choo έγινε περισσότερο γνωστή για τα γυναικεία της παπούτσια. Ομως τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τη γνωρίζει η εταιρεία από τις πωλήσεις παπουτσιών για άνδρες. Από αυτές τις πωλήσεις προέρχεται πλέον το 9% των συνολικών της εσόδων.

Η εταιρεία έχει επωφεληθεί από την υποχώρηση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στην Κίνα. Εκεί φαίνεται ότι τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες εταιρείας μόδας που το τελευταίο διάστημα έχουν δει τις πωλήσεις τους να μειώνονται.