Η SKODA δίνει μια ισχυρή γεύση στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης (19-28 Απριλίου) για τα ηλεκτρικά της σχέδια μέσω του VISION E.

Το VISION E είναι το πρώτο, αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο στη μακροχρόνια ιστορία της μάρκας. Πατάει στην πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης MEB του Ομίλου Volkswagen και οι δύο ηλεκτροκινητήρες του αποδίδουν ισχύ 225 kW, για ομαλή και δυναμική επιτάχυνση μέχρι την τελική ταχύτητα των 180 χλμ/ώρα.

Το SKODA VISION E έχει μήκος 4,6 μέτρα και προσφέρει ένα ευρύχωρο και άνετο εσωτερικό. Τέσσερα ανεξάρτητα καθίσματα τύπου μπάκετ με νέα προσκέφαλα τονίζουν το μοντέρνο χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Τα καθίσματα είναι ελαφρώς υπερυψωμένα προσφέροντας καλή ορατότητα, ενώ μπορούν να περιστρέφονται μέχρι 20 μοίρες. Επιπλέον, υπάρχουν ατομικές οθόνες για τους εμπρός και πίσω επιβάτες, ώστε να διαχειρίζονται πολυάριθμες λειτουργίες – όπως πληροφορίες και ψυχαγωγία – που αναβαθμίζουν το επίπεδο άνεσης.

Επαγωγική φόρτιση

Η ευφυής φόρτιση είναι ένα από τα πολυάριθμα χαρακτηριστικά ‘Simply Clever’ και γίνεται επαγωγικά, για παράδειγμα, μέσω ενός πάνελ στο πάτωμα του γκαράζ του ιδιοκτήτη. Εδώ, το όχημα παρκάρει με τον εμπρός άξονα πάνω από το πάνελ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας φορτίζει πλήρως τις μπαταρίες αυτόματα μέσω επαγωγικής τεχνολογίας, δηλαδή η λειτουργία είναι εντελώς ανέπαφη και δεν απαιτεί σταθμό φόρτισης ή καλώδιο. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα ταχείας φόρτισης – 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας σε 30 λεπτά μόλις.

Το πρωτότυπο SKODA VISION E διαθέτει αυτόνομη οδήγηση. Πληροί τις προϋποθέσεις για αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 3. Μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα σε μποτιλιαρίσματα, να κινείται με αυτόματο πιλότο στον αυτοκινητόδρομο, να παραμένει στην ίδια λωρίδα ή να αλλάζει, να εκτελεί ελιγμούς προσπέρασης, να αναζητά ελεύθερους χώρους στάθμευσης, να παρκάρει και να φεύγει αυτόνομα από τους χώρους στάθμευσης. Για το σκοπό αυτό, αισθητήρες με διαφορετικές εμβέλειες και πολυάριθμες κάμερες παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση της κυκλοφορίας.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού

Το SKODA VISION E εφοδιάζεται με πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης οδηγού που αυξάνουν την ασφάλεια και άνεση και ήδη διατίθενται για πολλά από τα μοντέλα της μάρκας. Επιπλέον, αρκετά πρόσθετα καινοτόμα συστήματα υπάρχουν στο VISION E. Μεταξύ αυτών ο αυτόματος πιλότος παρκαρίσματος, που αναζητά ελεύθερους χώρους στάθμευσης και οδηγεί το αυτοκίνητο εκεί και τέλος η λειτουργία Educated Parking, που αποθηκεύει στη μνήμη της και βρίσκει επιθυμητές θέσεις στάθμευσης.

Το σύστημα Educated Parking είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επαγωγική φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η ικανότητα εκμάθησης. Ο οδηγός πρέπει απλά να ολοκληρώσει έναν πλήρη ελιγμό στάθμευσης δύο φορές για τη συλλογή όλων των απαιτούμενων πληροφοριών για τη λειτουργία του συστήματος. Στη συνέχεια, αυτό μπορεί να βρίσκει μόνο του την ακριβή θέση στάθμευσης που είναι ιδανική για επαγωγική φόρτιση και να οδηγεί το αυτοκίνητο σε αυτή.

Το SKODA VISION E διαθέτει πολυάριθμους ανιχνευτές λέιζερ και ραντάρ σε όλο το όχημα για μεγάλες, μεσαίες και μικρές αποστάσεις, που μπορούν να ανιχνεύουν οχήματα ή εμπόδια στη σχετική διαδρομή και την γύρω περιοχή.