Με βασικό σύνθημα η Κεντροαριστερά είναι εδώ, η Φώφη Γεννηματά άνοιξε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη την αυλαία των προσυνεδριακών διαδικασιών ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον προσεχή Ιούνιο. Με το βλέμμα στραμμένο στη δυναμική των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και με την προσδοκία αυτή να αποτυπωθεί στην πράξη, τα στελέχη του κόμματος που προετοίμαζαν εντατικά εδώ και ημέρες τη χθεσινή εκδήλωση – βαρόμετρο, στο Βελλίδειο, πέτυχαν να ενεργοποιήσουν μια τοπική βάση που έδειχνε από καιρό απενεργοποιημένη.

Ο ενθουσιασμός που καταγράφηκε στη συγκέντρωση είναι στοιχείο που προέβαλε η Φώφη Γεννηματά, η οποία επανέλαβε την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από τη φθορά που της προκαλεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ. Αφού ξεκαθάρισε ότι ο πολιτικός σχηματισμός του οποίου ηγείται δεν πρόκειται να ψηφίσει νέες περικοπές, επιτέθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό για την «εικονική πραγματικότητα» που, όπως είπε, επιλέγει να παρουσιάζει στους πολίτες. Στο κάδρο της κριτικής της μπήκε και η ΝΔ για την εμμονή της, όπως διευκρίνισε, «να ταυτίζει το αύριο της χώρας με το δικό της αύριο». Εσπευσε δε να επαναλάβει ότι οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν παραγράφονται μπροστά στην κοινή τους πεποίθηση για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς και στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για έξοδο από την κρίση, με όχημα την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ουσιαστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Γεννηματά αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ελλάδα, βάση του οποίου είναι η στροφή προς αναπτυξιακές πολιτικές που, όπως είπε η ίδια, «σήμερα υπάρχουν μόνο στα λόγια».

Αναφέρθηκε και στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, το οποίο και χαρακτήρισε σταθμό για τη μετέπειτα πορεία, και προσπαθώντας να κλείσει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε να γίνει –με ποσόστωση από τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ –τόνισε ότι σκοπός είναι να αναμετρηθούν ιδέες και προτάσεις και όχι να μετρηθούν συσχετισμοί. «Είναι η ώρα της ενότητας της Κεντροαριστεράς» τόνισε με νόημα, σε μια ευθεία αναφορά στην Ωρα Αποφάσεων, τον νεοσύστατο κομματικό φορέα των Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Από τη χθεσινή εκδήλωση απουσίαζε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Παρότι πέρασε το Σαββατοκύριακο στην εκλογική του περιφέρεια, το χθεσινό βράδυ τον βρήκε στην Αθήνα, σε ρόλο ομιλητή στο πάνελ που στήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη για την παρουσίαση του βιβλίου τού εκπροσώπου του Ποταμιού, δημοσιογράφου Δημήτρη Τσιόδρα. Η απουσία Βενιζέλου από τη συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συζητήθηκε μεν στα πηγαδάκια που έστησαν στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος, αλλά επιφανειακά, αφού καλά πληροφορημένες πηγές δεν επιβεβαιώνουν όσους έσπευσαν να ερμηνεύσουν την επιλογή αυτή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως μήνυμα εξόδου από τη Χαριλάου Τρικούπη. Απών και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου που επέλεξε να μην εκμεταλλευτεί την περίσταση για να επισημοποιήσει, με τη δημόσια εμφάνιση, τους πολιτικούς του αρραβώνες με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Παπανδρέου άφησε την εκπροσώπηση σε στελέχη του Κινήματος, τα οποία μετείχαν σε κομματικές συσκέψεις προετοιμασίας που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Φώφης Γεννηματά. Σε αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναβεβαιώθηκε η πεποίθηση ότι οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού πρέπει να υπερβούν τον πολυκερματισμό τους. Αυτό είναι άλλωστε το βασικό ζητούμενο, με το οποίο θα πορευτεί αρχικά προς το συνέδριο και στη συνέχεια προς τις κάλπες η Δημοκρατική Συμπαράταξη.