Οι άνθρωποι που στριφογυρίζουν τις νύχτες άϋπνοι στα κρεβάτια τους μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Επιστήμονες από την Κίνα εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 15 κλινικών μελετών με σχεδόν 161.000 εθελοντές, διαπιστώνοντας πως οι δυσκολίες στην έναρξη του ύπνου σχετίζονται με αύξηση κατά 27% του κινδύνου αυτού.

Αντίστοιχα, οι δυσκολίες στη διατήρηση του ύπνου σχετίζονται με αύξηση κατά 11% των πιθανοτήτων να υποστεί κάποιος ένας καρδιαγγειακό επεισόδιο και η κακή ποιότητα ύπνου με αύξηση κατά 18% των πιθανοτήτων αυτών.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας στην Σένγιανγκ λένε ότι είναι ασαφείς οι ακριβείς αιτίες του φαινομένου. Ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η αϋπνία έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η αϋπνία μπορεί να αλλάζει τον μεταβολισμό και την ενδοκρινική (ορμονική) λειτουργία, να αυξήσει την ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ