Ενας σπουδαίος δάσκαλος της αθλητικής δημοσιογραφίας, ο Φ.Κ., φρόντιζε πριν από κάθε ντέρμπι να περιγράφει και να αναλύει τα όνειρα που είχε δει την περασμένη νύχτα. Πολύ συχνά μας ιστορούσε το περιπετειώδες ενύπνιό του που του χαλούσε τον ύπνο και πάντα ερμήνευε τα σημάδια του απαισιόδοξα: «ήττα απόψε, είδα όνειρο, πηγάδι χωρίς πάτο» μας έλεγε κι εμείς κρυφογελούσαμε. Πάντα όμως, ή σχεδόν πάντα, στο τέλος τον μνημονεύαμε.

– Δεν γνωρίζω τι όνειρο είδε το βράδυ του Σαββάτου ο Φ.Κ. για ένα ντέρμπι γοήτρου, για ένα ματς που απλά θα έδειχνε τη δυναμική της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, όμως σίγουρα θα ήταν σημαδιακό και ερμηνεύσιμο με πολλές εκδοχές.

Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, δεν ήταν μια «ομάδα όνειρο», όμως έκανε εφιάλτη τα όνειρα των Κιτρινόμαυρων που έβλεπαν την ομάδα τους να αλλάζει πορεία με τον Χιμένεθ στο τιμόνι της. Η ΑΕΚ από την άλλη δεν ήταν μια ομάδα εφιαλτική, όμως άλλα ονειρεύτηκε κι αλλού ξύπνησε…

– Η ουσία από το χθεσινό ντέρμπι ήταν ότι: το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους! Και ο Παναθηναϊκός πίστεψε! Οταν οι πράσινοι κρατούντες κατάλαβαν –αργά μεν, αλλά το κατάλαβαν –ότι ο κυβερνήτης του σκάφους το πάει στα βράχια, πρόλαβαν και τον αντικατέστησαν με αποτέλεσμα αλλαγή πορείας την κατάλληλη στιγμή. Και στην ΑΕΚ οι ιθύνοντες κατάλαβαν αργά πως το σκάφος πλέει μονόπαντα προς τη μεριά των αποτυχιών και άλλαξαν τον καπετάνιο. Και το σκαρί της ΑΕΚ έδειξε να ακολουθεί άλλη ρότα από αυτήν που οδηγούσε πρόσω ολοταχώς στα αβαθή.

– Χθες, η ΑΕΚ ακολούθησε τη μοίρα της σε ένα ματς που κάπου έδειξε ότι το χάνει, κάπου ότι το ελέγχει, κάπου ότι το κερδίζει και τελικά όταν κατάλαβε ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν «Ολυμπιακός», ήταν αργά.

– Χθες ο Παναθηναϊκός χάραξε πορεία νίκης κι αυτήν ακολούθησε μέχρι το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή, που, ας το πούμε, σφύριξε και μια παράβαση που δεν ήταν ακριβώς παράβαση και που έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να πάρει τα πάνω της.

– Τι ήταν το χθεσινό ντέρμπι λοιπόν; «Με του Καπετάνιου τη μιγάδα μάθημα πορείας νυχτερινό»! Αυτό ήταν. Θέαμα – ποιητικό και αποτέλεσμα ερωτικό. Η ΑΕΚ κόπηκε στο μάθημα της νυχτερινής πορείας και ο Παναθηναϊκός θύμισε μέρες του Καπετάνιου.

Η συνέχεια επί του Κυπέλλου, που πλέον είναι το όνειρο που χαϊδεύει την επιθυμία κάθε αποτυχημένου στην υπόθεση «πρωτάθλημα ή Ευρώπη». Και τέλος η χθεσινή ΑΕΚ έκανε τον Ολυμπιακό να χαμογελάσει και ο χθεσινός Παναθηναϊκός τον ΠΑΟΚ να προβληματιστεί. Ονειρα γλυκά.