Τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής θα φιλοξενεί πλέον το ιστορικό κτίριο του Παλαιού Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Σόλωνος 104 και Μαυρομιχάλη 17),ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στο κέντρο της Αθήνας,αποκατεστημένο και πλήρως λειτουργικό.

Σε αυτόστεγαζόταν για περισσότερο από έναν αιώνα το Χημείο και τα Εργαστήρια της Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστά ως «Φυσικείο» και «Χημείο».

Η τελετή εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Απριλίου, στις 19.00.

Το αρχικό κτίριο χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και περιελάμβανε το υπόγειο, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1911 και τις εκτεταμένες επισκευές, προστέθηκε το κεντρικό αμφιθέατρο και πολύ αργότερα και ο τρίτος όροφος. Από την έδρα, τα έδρανα και τα εργαστήρια του ιστορικού πλέον αυτού κτιρίου πέρασαν σχεδόν όλες οι μεγάλες μορφές των Θετικών Επιστημών στην Ελλάδα.

Στο κτίριο αυτό στεγάστηκε, εκτός από τη Φυσικομαθηματική Σχολή, το Εθνικό Χημείο, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Εθνικό Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, η Γεωδαιτική Επιτροπή, η Θαλασσογραφική Εταιρεία, η Φυσιοδιφική Εταιρεία, το Βοτανικό Μουσείο, ο Ομιλος Φίλων Ασυρμάτου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Μάλιστα, την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους γερμανούς κατακτητές (12 Οκτωβρίου 1944), ο πειραματικός σταθμός του Εργαστηρίου της Φυσικής του ΕΚΠΑ μετέδωσε πρώτος την είδηση της απελευθέρωσης.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού πανεπιστημιακού κτιρίου και της στέγασης σε αυτό Βιβλιοθήκης, Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η αποκατάσταση του κτιρίου έγινε δυνατή μέσω σημαντικής χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μετά τη στέγαση της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής έχει δρομολογηθεί η επαναφορά των πολυτίμων εκθεμάτων του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, που θα λειτουργήσει σε ειδικούς χώρους του κτιρίου.